Business Internaţional

Deficit comercial record inregistrat de economia SUA

16.03.2007, 21:05 12

Deficitul comercial al Statelor Unite ale Americii a atins in 2006 o valoare record, in contextul in care economia americana a inregistrat pentru prima oara un deficit in sectorul de investitii, scrie International Herald Tribune.
Ministerul american al comertului a raportat o crestere de 8,2 procente a deficitului de cont curent, pana la 856,7 mld. dolari (649,85 mld. euro), reprezentand echivalentul a 6,5 procente din economie.
Anul 2006 marcheaza al cincilea an consecutiv in care deficitul de cont curent a atins o valoare record. Investitiile au ajuns pe minus, cu un deficit de 7,3 miliarde de dolari (5,54 miliarde de euro), o premiera negativa si la acest capitol inregistrata de economia Statelor Unite.
Acest deficit inseamna ca strainii au castigat mai mult din investitiile in Statele Unite decat au castigat americanii din investitiile facute in afara SUA. Analistii sunt de parere ca rezultatele negative sunt cauzate de numarul mare al activelor care au fost transferate investitorilor straini pe parcursul ultimelor trei decenii. Multi economisti sunt ingrijorati de o posibila reducere a ponderii instrumentelor financiare emise de americani in portofoliile investitorilor straini, care ar putea duce la o prabusire a dolarului in raport cu alte monede.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO