Business Internaţional

Deficitul comercial al zonei euro cu Asia a ajuns la 47,6 miliarde de euro

20.10.2006, 18:27 11

Politica monetara de subevaluare a monedelor nationale asiatice ar putea duce la masuri protectioniste din partea Europei.
Deficitele comerciale ale Europei cu Japonia si China s-au apreciat sensibil in primele sapte luni ale acestui an, lasand loc unui nou val de presiuni din partea guvernelor "batranului continent" asupra Asiei de a lasa monedele nationale sa se aprecieze, scrie International Herald Tribune.
Defcitul comercial al celor 12 state care folosesc moneda unica europeana cu China a atins nivelul record de 47,6 mld. euro in primele sapte luni ale anului, in crestere cu 24% fata de perioada similara a anului trecut, conform datelor publicate de biroul statistic al Uniunii Europene, cu sediul in Luxemburg. In aceeasi perioada statele din regiunea euro au importat cu 12,8 mld. de euro mai mult decat au exportat in Japonia, deficitul apreciindu-se cu 19% fata de aceeasi perioada a lui 2005.
Nivelul din ce in ce mai mare al deficitului comercial si cresterea sa accelerata ar putea duce, considera unii analisti, la redeschiderea discutiilor reprezentantilor UE cu cele doua state asiatice privind politica lor monetara, care se bazeaza pe mentinerea artificiala a monedei proprii la un nivel scazut pentru a favoriza exporturile. Subiectul este cu atat mai sensibil cu cat ministrii de finante ai regiunii euro au mentionat in repetate randuri dorinta de a incuraja si intari exporturile statelor care folosesc moneda unica precum si inregistrarea la finele acestui an a celei mai mari cresteri economice din ultimii sase ani.
"Ministrilor de finante ai regiunii euro le-ar placea sa vada ca monedele asiatice se apreciaza", este de parere Howard Archer, economist-sef la Global Insight, Londra. "Exporturile au avut un rol important in aceasta ascensiune economica a regiunii, astfel incat, daca pierd ritmul, cresterea economica per-ansamblu ar putea fi afectata", a adaugat el.
Biroul de statistica european a prezentat datele primelor sapte luni simultan cu precizarea ca in august deficitul comercial, ajustat variatiilor sezoniere, a scazut pana la 5,5 mld. euro, fata de nivelul de 6,2 mld. de euro inregistrat in luna precedenta. In august exporturile, ajustate sezonier, au crescut cu 3,2%, pana la cifra de 114,7 mld. euro, in timp ce ritmul de apreciere al importurilor a fost de 2,4%, totalizand suma de 120,2 mld. euro, conform aceluiasi birou de statistica.
Oficialii europeni si-au exprimat public luna trecuta nemultumirea fata de deprecierea anuala de 6% a yenului fata de euro, care nu reflecta, dupa parerea lor, revenirea economica a Japoniei, cea mai puternica din lume dupa cea a Statelor Unite. Desi la acel moment, omologii niponi au recunoscut ca scaderea monedei lor fata de cea europeana a fost "putin prea mare", in ultimul timp paritatea celor doua valute nu a inregistrat modificari sensibile.
Situatia este similara si in cazul Chinei, care a atras in ultimii trei ani nenumarate critici din partea oficialilor europeni pentru politica monetara inflexibila pe care au adoptat-o fata de yuan. Dupa ce China a reevaluat yuanul pe piata valutara mondiala in iulie 2005, moneda chineza a inregistrat un avans de doar 2,6%, mult sub potentialul sau, dupa parerea analistilor economici europeni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO