Business Internaţional

Deloitte este suspectată în Spania de conflict de interese în auditarea băncii Bankia

Deloitte este suspectată în Spania de conflict de...

Autor: Bogdan Cojocaru

03.07.2013, 20:38 226

Ancheta guvernului spaniol în privinţa ofertei publice iniţiale de vânzare de acţiuni a băncii Bankia care le-a adus investitorilor pierderi uriaşe pune sub semnul îndoielii independenţa uni­tă­ţii spa­niole a firmei de audit Deloitte. Anchetatorii spun că acti­vi­tatea de audit a acestei firme, una dintre cele mai mari din lume, ar putea conţine erori, scrie The Wall Street Journal.

Ancheta priveşte o IPO de trei miliarde de euro a Bankia din urmă cu doi ani. Dacă este găsită vinovată, De­loitte riscă să fie sancţio­nată cu amenzi de zeci de milioane de euro şi chiar să piardă licenţa de audit în Spania. Raportul final al anchetei va fi publicat vara viitoare.

Anchetatorii spun într-un limbaj prudent că Deloitte s-ar fi putut afla în faţa unui conflict de interese între operaţiunile de consultanţă şi cele de audit, în condiţiile în care este probabil ca angajaţii să fi pregătit rapoarte financiare şi planuri de afaceri pe care tot ei le-au audiat ulterior. De asemenea, este probabil ca auditorii să nu fi reuşit să analizeze corect portofoliul de credite al Bankia şi profilul de risc al clienţilor.

Bankia a fost formată în 2010 la presiunea guvernului din şapte bănci confruntate cu probleme financiare din cauza prăbuşirii pieţei imobiliare spaniole. Managementul s-a grăbit să listeze banca un an mai târziu în goana după capital. Acţiunile au fost vândute mai ales investitorilor de retail şi persoanelor fizice, cărora banca le-a spus că este îndeajuns de puternică pentru a face faţă mediului economic dificil din Spania şi din zona euro. Aceşti oameni şi-au pierdut o mare parte din investiţii după ce guvernul a fost nevoit să salveze Bankia anul trecut cu ajutorul împrumuturilor de la UE.

Deloitte este cea mai mare firmă de audit din industria bancară spaniolă.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 04.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO