Business Internaţional

Demisie la nivel înalt în Franţa: Şeful armatei a demisionat după un scandal cu preşedintele Macron privind bugetului apărării

Demisie la nivel înalt în Franţa: Şeful armatei a...

Autor: Alex Ciutacu

20.07.2017, 15:16 9626

Preşedintele Franţei se confruntă cu prima criză din mandatul său după ce Generalul Pierre de Villiers, şeful armatei franceze, a demisionat în semn de protest faţă de reducerile bugetare masive din domeniul apărării, potrivit Financial Times.

Plecarea Generalul Pierre de Villiers a fost urmată de o reacţie publică dură la adresa lui Macron. Demisia acestuia a fost prima demisie a unui şef al armatei franceze din ultimii 60 de ani.

„Nu aş mai fi capabil să garantez siguranţa solidă de care eu cred că avem nevoie pentru a proteja Franţa şi poporul francez, de azi şi de mâine”, susţine generalul referitor la demersul guvernamental care prevede tăieri bugetare de 850 de milioane de euro din bugetul pentru apărare.

Acesta este primul semn de opoziţie puternică faţă de planul preşedintelui Macron de a reduce cheltuielile din segmentul public cu până la 60 de miliarde de euro, în următorii cinci ani, pentru a rămâne în limitele deficitului UE.

Profesorii şi lucrătorii guvernamentali din plan local se pregătesc de asemenea să devină vocali referitor la proiectul preşedintelui Macron.

Generalul de Villiers a avertizat că îşi va prezenta demisia, săptămâna trecută, atunci când cifrele au ajuns în sfera publică.

„Poate ca sunt prost, dar ştiu când ceva este în neregulă”, a declarat Generalul.

Observaţia făcută de General face valuri în sfera publică franceză deoarece armata are un lung istoric în ceea ce priveşte abţinerea de la comentarii publice. Prin urmare, declaraţiile au atras o mustrare din partea opiniei publice pentru preşedintele Macron.

„Pentru mine este jignitor să spălăm aşa rufele în public. Eu sunt liderul vostru. Nu am nevoie de presiuni sau comentarii”, a spus Macron într-o notă către armată.

Preşedintele a încercat să liniştească apele promiţând o creştere cu 1.5 miliarde în rândul cheltuielilor militare în anul 2018, dar Generalul de Villiers şi-a păstrat decizia de a demisiona, ceea ce a declanşat critici din partea populaţiei.

Într-un editorial publicat în ziarul Le Monde, Generalul Desportes l-a acuzat pe Macron de „autoritarism juvenil” şi a spus că decizia lui parvine drept „trădare” în rândul armatei.

Guvernul a anunţat că Generalul François Lecointre va fi noul commandant al armatei. Acesta a condus recent operaţiunile împotriva militanţilor islamişti din Mali.

Preşedintele încearcă să restaureze reputaţia financiară a Franţei la nivelul Uniunii Europene şi a promis populaţiei că va rezolva problema deficitului în următorii ani. Asta înseamnă reduceri bugetare de 4.5 miliarde de euro anul acesta şi chiar mai mult în 2018.

Profesorii protestează şi ei în legătură cu decizia de a reduce, cu 331 de milioane de euro, bugetul destinat cercetării şi învăţământului superior.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO