Business Internaţional

Depozitele celei mai vechi bănci din lume au scăzut cu câteva miliarde de euro în doar două luni

Depozitele celei mai vechi bănci din lume au scăzut cu...

Autor: Cătălina Butan

31.03.2013, 16:41 905

Depozitele celei mai vechi bănci din lume, Monte dei Paschi di Siena, au scăzut cu câteva miliarde de euro, în urma scandalului izbucnit în februarie, pe seama unor tranzacţii cu instrumente derivate, potrivit unui comunicat postat pe site-ul băncii sămbătă, scrie Reuters.

Valoarea exactă a pierderilor nu a fost însă precizată în comunicat.

Monte dei Paschi a raportat săptămâna trecută pierderi nete pentru anul 2012 cu mult peste cele estimate, ca urmare a creşterilor provizioanelor pentru credite neperformante şi a unui deficit de 730 milioane de euro din tranzacţii cu derivative, care au stat la baza scandalului fraudei din februarie.

„Tranzacţiile ilegale cu instrumente financiare derivate şi implicaţiile negative asupra celorlalte active financiare au afectat reputaţia băncii, ceea ce a dus la retrageri de miliarde de euro din depozite”, au spus oficialii băncii într-un document destinat întâlnirii acţionarilor din 29 aprilie.

Directorul executiv al băncii Bernardo Mingrone spune că în luna martie banca a recuperat din pierderea simţită în februarie, însă nu a precizat valoarea exactă a depozitelor la sfârşitul primului trimestru al acestui an sau a câştigurilor din dobânzi şi pierderilor din provizioane.

Purtătorul de cuvânt al băncii David Rossi, a fost găsit mort la începutul lunii martie la sediul din Siena al instituţiei italiene de credit.  Rossi s-a aflat printre mai multe persoane ale căror locuinţe şi birouri au fost percheziţionate în luna februarie, parte a anchetei pierderile ulterioare legate de instrumente financiare derivate complexe.

În ianuarie, Bloomberg a relatat că Monte dei Paschi a efectuat în 2008 tranzacţii cu instrumente derivate împreună cu Deutsche Bank numite "Project Santorini", care au mascat pierderile băncii italiene, înainte ca instituţia financiară că ceară sprijinul guvernului, anul următor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO