Business Internaţional

Dezvaluirea schemelor dubioase practicate de companiile americane

23.10.2003, 00:00 10

Contribuabilii americani subventioneaza poduri, retele de metrou si alte proiecte de infrastructura in Europa, prin companiile care evita prin mijloace legale plata impozitelor si datoriilor fiscale, si care costa trezoreria americana miliarde de dolari, au declarat in fata Senatului un grup de experti in materie.
Intr-o audiere in fata comisiei de finante a Senatului, efectuata din spatele unui ecran, fosti directori ai industriei de leasing au descris tranzactiile complexe prin care companiile platesc sume importante unor localitati din strainatate pentru a achizitioan in leasing poduri, metrouri si alte elemente de infrastructura. Apoi, proprietatile sunt vandute in leasing inapoi autoritatilor locale, aceasta schema permitand companiilor sa-si reduca obligatiile fiscale pentru statul american, depreciind active. Tranzactia nu implica nici un fel de plati efective, iar autoritatile locale nu sunt in pericol sa piarda in nici un moment controlul asupra proprietatilor, spun expertii. "Singurul risc este ca Fiscul sa conteste deductiile cu deprecierea", a declarat sub protectia anonimatului un expert denumit in mod fictiv "dl. Janet".
Acesta sustine ca majoritatea acestor tranzactii sunt intermediate de prin unele dintre cele mai mari companii de consultanta financiara din Europa si SUA. Printre participantii la aceasta schema se numara companii de renume din topul 500 al revistei Fortune, conform declaratiilor sale.
"Schema este atat de convingatoare, incat mare parte din infrastructura europeana a trecut prin aceste tranzactii de leasing care implica mari corporatii americane", spune dl Janet.
Acesta a mai spus membrilor comisiei ca succesul confirmat al schemei cu pricina a convins chiar unele orase americane sa participe in tranzactii similare. El a mentionat retelele de metrou din Boston, Chicago si Washington, si crede ca au mai fost implicate in acest tip de scheme financiare conductele de apa dein New York si Chicago.
Alti martori au descris cum acrierele lor au fost distruse de descoperirea schemelor dubioase de evitare a taxelor. "A existat o cultura in care intimidarea si metodele coercitive au fost utilizate de multe ori pentru a proteja folosirea abuziva a acestor tranzactii", a spus Mike Hamersley, referindu-se la perioada in care lucra in cadrul firmei de consultanta financiara KPMG, care face parte din Big Four.
Consultantii care intrau in acest joc si promovau utilizarea abuziva a acestor scheme erau recompensati, spune Hamersley, in vreme ce expertii care isi exprimau pareri contrare erau reprimati si li se limitau oportunitatile de promovare in cariera".
andreea.melinte@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO