Business Internaţional

Din batalia pentru Time Warner, bancile vor iesi castigatoare

20.02.2006, 21:20 14

Batalia Time Warner impotriva preluarii de catre miliardarul Carl Icahn suscita interesul gigantilor de pe Wall Street, iar deznodamantul ar putea fi onorarii exorbitante pentru cei care asigura consilierea afacerii, scrie International Herald Tribune.

Pe de-o parte sta Bruce Wasserstein, directorul executiv al Lazard, care consiliaza Icahn in incercarea sa de a dezmembra cea mai mare companie de media din lume. Insa, pe masura ce Icahn isi reorganizeaza consiliul director, care ar putea fi anuntat la inceputul acestei saptamani, el se va confrunta cu Gene Sykes de la Golmman Sachs, copresedintele cabinetului care se vrea a fi liderul in materie de fuziuni si achizitii, si Alan Schwarts, copresedinte al Bear Stearns.

Competitia are ca "trofeu" nu numai reputatia profesionala a combatantilor, ci si onorarii deloc derizorii, si ar putea fi o reminiscenta a luptei pe care compania Kohlberg Kravis Roberts a dus-o la sfarsitul anilor ?"80 pentru achiztionarea RJR Nabisco.

Icahn s-a angajat sa plateasca un onorariu de 5 mil. dolari (4,31 mil. euro) celor de la Lazard. Pe langa acesta el va mai plati circa 7 mil. dolari (5,89 mil. euro) pentru fiecare dolar cu care actiunile Time Warner vor depasi plafonul de 18 dolari (15,16 euro), la care acestea s-au tranzactionat in ultimele saptamani, conform datelor furnizate la sfarsitul lunii noiembrie de grupul din care acesta face parte.

Daca aceste prevederi vor fi respectate, Lazard va avea de colectat aproximativ 63 mil. dolari (53 de mil. euro) din onorarii, daca pretul actiunilor Time Warner va creste peste tinta stabilita de bancile de investitii de 26,57 dolari (22,38 euro). Acest nivel il va depasi chiar si pe cel de 60 mil. dolari (50,54 mil. euro) atins de Citigroup care a consiliat America Online, atunci cand acestia au facut in 2001 o oferta de 186 mil. dolari (156,69 mil. euro) pentru Time Warner. Morgan Stanley, care s-a ocupat atunci de consilierea grupului, si-a trecut in conturi 75 mil. dolari (63,18 mil. euro).

"Se vede de departe perspectiva unor castiguri foarte bune", a declarat Charles Geisst, autorul cartii "Istoria Wall Street". "Se vor petrece atat de multe aici, incat este pacat sa pierzi ceva", a continuat el.

Chiar daca Time Warner va ramane intacta, compensatiile pentru Schwartz si Sykes nu vor fi deloc de trecut cu vederea.

Din afacerea RJR Nabisco, KKR si-au taxat investitorii cu 75 mil. dolari (63,18 mil. euro), in timp ce Wasserstein si Morgan Stanley au plecat fiecare cu cate 25 mil. dolari (21,06 mil. euro). Cu toate acestea, onorariile serioase nu sunt singurul motiv care suscita interesul mediului de afaceri. Batalia scoate la iveala si mai vechea disputa dintre Goldman, cel mai mare consilier din lume in materie de preluari, si Icahn.

"A devenit atat o batalie a consiliatorilor cat si una a principiilor", a declarat William Cohan, care a fost unul din bancherii Lazard la inceputul anilor ?"90 si care mai tarziu s-a alaturat echipei de la J.P Morgan Chase.

"De cele mai multe ori bancherii lucreaza in spatele scenei, iar publicul ii vede de putine ori in fata acesteia", a continuat el.

Saptamana trecuta Wasserstein a dat publicitatii un raport de 343 de pagini, in care arata ca solutia pentru relansarea companiei o reprezinta divizarea companiei in patru entitati, reducerea costurilor si rascumpararea de actiuni. ioana.david@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO