Business Internaţional

Din cauza Parmalat, Italia pierde 1% din PIB

16.01.2004, 00:00 31



Italia este pe zi ce trece tot mai afectata de scandalul grupului italian de produse lactate, Parmalat. Ministrul italian al economiei, Giulio Tremonti, a declarat ieri ca prabusirea Parmalat va costa economia Italiei 11 miliarde de euro, adica putin sub 1% din produsul intern brut (PIB).



Aceasta cifra devine si mai spectaculoasa daca este comparata cu valoarea datoriei publice pe care Argentina nu a reusit sa o plateasca. Esecul autoritatilor de la Buenos Aires va costa guvernul de la Roma 12,3% miliarde de euro, fiind afectati peste 400.000 de detinatori de obligatiuni ale statului sud-american.



Parmalat era a sasea companie privata din Italia si una dintre cele mai cunoscute in lume. Pe pietele financiare internationale, Parmalat se bucura de o buna reputatie, pana la desoperirea fraudei, la sfarsitul anului trecut.



Cele mai grave efecte asupra economiei vin din directia pietelor de obligatiuni. Incepand cu luna decembrie, valoarea obligatiunilor emise de Parmalat a scazut drastic, aducand pierderi imense investitorilor institutionali. Duncan Yin, dealer de obligatiuni la firma americana Capital Group, a declarat ca majoritatea obligatiunilor Parmalat se tranzactioneaza la un pret sub 25 de centi, ceea ce inseamna ca cel putin 6,9 miliarde de euro au fost anihilate de scandalul grupului italian.



Un numar important de firme mici si mijlocii, care constituie forta vitala a economiei italiene, au renuntat deja sa se mai finanteze prin imprumuturi obligatare, temandu-se sa nu plateasca rate de dobanda majorate din cauza cresterii primei nationale de risc. Marile grupuri industriale au declarat ca nu vor fi atinse de "sindromul Parmalat".



Parlamentul italian si-a dat seama de efectele scandalului asupra Italiei, asa ca in aceasta saptamana vor discuta pe marginea crearii unei noi autoritati de control a pietelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO