Business Internaţional

Discursul lui Sarkozy în faţa francezilor: Fiţi mai mult ca germanii!

Discursul lui Sarkozy în faţa francezilor: Fiţi mai mult ca germanii!

Autor: Radu Racu

30.10.2011, 16:53 1800

Francezii trebuie să muncească mai mult, să cheltuie mai puţin şi să fie mai mult ca...germanii! Aceasta a fost fraza rostită de preşedintele francez Nicolas Sarkozy, într-un discurs televizat în care a încercat să explice măsurile luate la summitul UE pentru împiedicarea contagiunii crizei.

În primul discurs din ultimele opt luni, preşedintele francez a subliniat că Europa a evitat o catastrofă, dar Franţa trebuie să adopte măsuri de austeritate pentru a regla lipsa de competitivitate, mai ales în raport cu Germania, ţară care a condus negocierile de la summit tocmai datorită avantajului economic, scrie Financial Times.

"Trebuie să ne reducem deficitul, să ne plătim datoriile şi să muncim mai mult şi mai bine", a declarat preşedintele francez, referindu-se la moştenirea deficitului bugetar de mai bine de trei decenii şi la datoria publică ajunsă acum la 87% din PIB.

Sarkozy a atacat problema săptămânii de lucru de 35 de ore în Franţa despre care a spus că "a distrus competitivitatea ţării, în timp ce Germania a făcut tocmai invers, crescându-şi astfel numărul de angajaţi şi competitivitatea".

În ceea cepriveşte problema ratingului triplu A al ţării, Sarkozy a comentat că "problema nu vine de la agenţiile de rating. Problema e că cheltuim prea mult şi trebuie să muncim mai mult".

Discursul lui Sarkozy este cu atât mai îndrăzneţ cu cât în şase luni sunt programate alegeri prezidenţiale în Franţa, unde actualul preşedinte va încerca să fie reales.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO