• Leu / EUR4.9472
  • Leu / GBP5.8254
  • Leu / USD4.6322
Business Internaţional

Ce discuţii au avut secretarul general NATO şi premierul Ludovic Orban în legătură cu tensiunile din din Orientul Mijlociu: Situaţia în regiune rămâne una volatilă şi „nu este în interesul cuiva de a avea un nou conflict”

Ce discuţii au avut secretarul general NATO şi premierul Ludovic Orban în legătură cu tensiunile din din Orientul Mijlociu: Situaţia în regiune rămâne una volatilă şi „nu este în interesul cuiva de a avea un nou conflict”

Autor: Teodor Bobei, Mediafax

09.01.2020, 17:05 37

Jens Stoltenberg a anunţat că a discutat cu premierul Ludovic Orban, joi la Bruxelles, despre tensiunile recente din Orientul Mijlociu. Secretarul general al NATO a precizat că situaţia în regiune rămâne una volatilă şi „nu este în interesul cuiva de a avea un nou conflict”.

„Domnule prim-ministru, tocmai ce am discutat despre recentele tensiuni din Orientul Mijlociu. Situaţia din regiune rămâne volatilă şi fragilă. Nu este în interesul cuiva de a avea un nou conflict. Pacea şi stabilitatea în Orientul Mijlociu este importantă pentru toţi aliaţii NATO iar aceştia continuă să se consulte în strânsă relaţie. Ieri (miercuri - n.r.) am vorbit cu preşedinte Trump. A cerut ca NATO să fie mai implicată în Orientul Mijlociu. NATO are potenţialul de a contribui mai mult la stabilitatea din regiune şi a luptei împotriva terorismului internaţional şi analizăm ce mai putem face. În această săptămână am vorbit cu prim-ministrul irakian Mahdi. Am reiterat angajamentul ferm al NATO în lupta împotriva terorismului şi a pregătirii şi capacităţii de construcţie în misiune pentru a preveni întoarcerea inamicului nostru comun, ISIS. Am fost de acord asupra nevoii de reţinere şi deescalare în regiune”, a declarat Jens Stoltenberg, într-o conferinţă de presă susţinută alături de Ludovic Orban, joi la Bruxelles.

Acesta a adăugat că Alianţa îşi va menţine prezenţa în Irak.

„Îi mulţumesc României pentru contribuţia sa la misiunea NATO din Irak. Siguranţa personalului nostru este prioritară. Pentru moment, am suspendat antrenametele şi am luat precauţiile pentru a proteja oamenii noştri. Aceasta include repoziţionarea personalului în locaţii diferite atât în interiorul cât şi în exteriorul Irak. NATO menţine prezenţa în Irak şi ţine legătură cu autorităţile de acolo”, a completat secretarul general al NATO.

El a mai afirmat că Alianţa Nord-Atlantică analizează constant consolidarea prezenţei în zona Mării Negre, în contextul în care România, Bulgaria şi Turcia au ieşire la mare.

„Marea Neagră este un punct strategic important pentru NATO, astfel încât am crescut prezenţa Alianţei în regiunea Mării Negre atât pe uscat cât şi pe mare dar şi în aer. Evaluăm constant nevoia de a ne întări prezenţa în această regiune şi trebuie să ne amintim că avem trei dintre membrii ai Alianţei noastre România, Bulgaria şi Turcia cu ieşire la Marea Neagră dar şi doi parteneri apropiaţi Ucraina şi Georgia, care sunt de asemenea ţări cu ieşire la Marea Neagră”, a explicat Stoltenberg.

Secretarul general al NATO a mai spus că Alianţa colaborează cu aceste ţări, le ajută şi exersează alături de ele. Stoltenberg a vorbit şi despre contribuţia României la NATO.

„România are un rol cheie în alianţa noastră. Aţi contribuit la operaţiunile NATO din Afghanistan şi Kosovo, găzduiţi sistemul de rachete antibalistice de la Deveselu iar trupele voastre sunt parte a batalionului multinaţional de luptă din Polonia. De asemenea, contribuiţi în mod esenţial la securitatea din regiunea Mării Negre, conducând batalionul multinaţional de luptă în Craiova şi prin participarea la exerciţiilor comune şi a patrulelor maritime. Suntem de acord privind importanţa strategică a regiunii Mării Negre şi am întărit prezenţa NATO pe pământ, mare şi aer. Pentru a menţine siguranţa cetăţenilor într-o lume mai periculoasă, trebuie să investim în apărare. Salut planurile României de alocare a 2% din PIB pentru Apărare în acest an şi planurile de a moderniza forţele armate în următorul deceniu. Mă bazez pe România, ca pe toţi aliaţii, să menţină un ritm susţinut”, a completat Jens Stoltenberg.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a avut, joi la Bruxelles, o întâlnire cu premierul Ludovic Orban.

Bază militară din Irak, care găzduieşte trupe americane şi ale coaliţiei antiteroriste, a fost ţinta unui atac cu rachete în cursul nopţii de marţi spre miercuri, potrivit unor surse, citate de postul BBC News.

Iranul a ripostat miercuri dimineaţă lansând rachete asupra a două baze militare din Irak, care adăpostesc trupele americane. Nu au fost raportate victime.

Preşedintele SUA Donald Trump a precizat, tot miercuri, că va cere Alianţei Nord-Atlantice să se implice mai mult în procesul de pace din Orientul Mijlociu.

„Statele Unite vor impune imediat sancţiuni suplimentare asupra regimului iranian”, a continuat Donald Trump, precizând că Washingtonul analizează modalităţi de a riposta la atacurile iraniene cu rachete asupra bazelor din Irak.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9472
Diferență: -0,0101
Ieri: 4.9477
Azi: 4.6322
Diferență: -0,8625
Ieri: 4.6725
Azi: 5.8254
Diferență: -0,1217
Ieri: 5.8325
Azi: 4.7915
Diferență: -0,2768
Ieri: 4.8048