Business Internaţional

Dobanzile de referinta LIBOR si EURIBOR continua sa scada

18.05.2009, 00:00 103

Costul creditarii interbancare in dolari a coborat, postand cel mai important declin saptamanal din ultimele patru luni, ajutat de injectiile guvernamentale de capital si de reducerile aplicate de bancile centrale, in frunte cu Fed, asupra ratelor de politica monetara, scrie Bloomberg. Rezultatele acestor actiuni incep sa se intrevada pe piata creditelor.

"Ratele interbancare par sa scada intr-un ritm alert", este de parere Rob Carnell, economist-sef la nivel international in cadrul ING din Londra. "Daca aceasta tendinta se mentine, Fed se poate declara invingatorul bataliei menite sa salveze economia si pietele financiare."
LIBOR - rata dobanzii practicata pe piata interbancara londoneza - la trei luni, aplicata creditelor in dolari, a scazut vineri cu aproape 2 puncte de baza, pana la 0,83%, potrivit Asociatiei Bancherilor Britanici. Diferenta dintre dobanda pe care bancile si cea pe care Trezoreria Statelor Unite o platesc pentru creditele contractate pe o perioada de trei luni (Ted spread) s-a micsorat pana la cel mai redus nivel de dupa august 2007, momentul cand a debutat actuala criza mondiala. Rata dobanzii practicata pe piata interbancara a zonei euro, EURIBOR, a avut o evolutie similara cu cea a LIBOR, diminuandu-se vineri pana la 1,250%, de la 1,266% cu doar o zi inainte.
Costurile creditarii bancare au scazut dupa ce Guvernul Statelor Unite si Fed au pus la bataie 12.800 mld. dolari (9.410 mld. euro) pentru a stavili cea mai lunga si grava recesiune de dupa cea din 1930, iar bancile centrale din intreaga lume au redus ratele de politica monetara pana aproape de zero.
LIBOR, utilizata pentru a stabili costurile de creditare ale unor produse financiare globale a caror valoare se ridica la 360.000 mld. dolari (265.000 mld. euro), potrivit BBA, a urcat in luna octombrie pana la 4,82%, ca urmarea a falimentului Lehman Brothers.
Ted spread, diferenta dintre Libor si randamentele titlurilor de trezorerie cu scadenta la trei luni, a coborat cu trei puncte de baza, pana la 0,67%, cea mai mica valoare de dupa 8 august 2007, ziua dinaintea aceleia in care BNP Paribas a anuntat ca nu va mai permite retragerile din trei dintre fondurile sale din cauza pierderilor legate de ipotecile subprime, primul semn al crizei financiare.
In cazul Libor la trei luni, vineri a fost cea de-a 33-a zi de declin, cea mai lunga perioada de scaderi de dupa 24 ianuarie 2008.
Unele masuri releva ca institutiile financiare inca sunt precaute in ceea ce priveste procesul de creditare, de teama ca omologii lor sa nu se afle in imposibilitatea de a-si onora angajamentele. De la inceputul lui 2007 bancile au anuntat pierderi sau operatiuni de writedown (reducere a valorii contabile a activelor) de peste 1.400 mld. dolari (1.000 mld. euro).
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO