Business Internaţional

Dolarul avanseaza. Crestere de moment sau schimbare de trend?

04.06.2003, 00:00 25



Moneda americana a continuat sa se aprecieze ieri intrucat asigurarile date de presedintele Bush cu privire la politica administratiei vizavi de dolar si cresterea activitatii de manufactura din SUA au compensat temerile investitorilor cu privire la deficitul de cont curent american.
In primele ore de tranzactionare, dolarul s-a depreciat la 1,1766 unitati pentru un euro, dar ulterior a inceput sa creasca si a ajuns la 1,1720 euro. Luni, dolarul a inchis la 1,1748 unitati pentru un euro.  Fata de yen, dolarul se tranzactiona la cursul de 118,69 yeni pentru un dolar, fata de cursul zilei precedente, de 118,58.
Presedintele american George W. Bush a declarat cu ocazia summitului G8 din Franta ca un dolar mai slab "este contrar politicii noastre".
"Deficitul comercial al Statelor Unite se adanceste, ceea ce ar fi bine daca ar exista resurse de finantare, insa investitorii straini sunt inca reticenti", a spus Haydn Davies de la Barclays Global Investors din Londra. "Nu se grabesc deloc sa cumpere actiuni americane, iar randamentele de pe piata monetara sunt mult prea mici".
In luna martie, Statele Unite au inregistrat al doilea deficit ca marime din istorie, de 43,5 miliarde de dolari. Recordul a fost inregistrat in luna decembrie a anului trecut, cand deficitul s-a ridicat la 44,9 miliarde de dolari.
  Intrarile de capital in Statele Unite au scazut pe primul trimestru al anului la 133 de miliarde de dolari, de la 150 de miliarde pe ultimul trimestru al anului trecut, potrivit datelor publicate de banca Morgan Stanley.
In pofida asigurarilor date de presedintele american George W. Bush cu ocazia summitului G8 de la Evian, Franta, ca administratia SUA sprijina un dolar puternic, pietele nu au fost convinse. "Politica dolarului puternic a Americii a murit", spune Paul McCulley, director la Pacific Investment Management Co., care administreaza cel mai mare fond de obligatiuni din lume. "Rezervele Federale vor permite tacit deprecierea dolarului".



Zona Euro: noi date negative
Ultimele sondaje si staistici ale zonei euro publicate ieri s-au adaugat la lista de argumente in favoarea reducerii ratei dobanzii de referinta de catre Banca Centrala Europeana (BCE), la reuniunea care va avea loc maine.
Semnalele negative pentru economia zonei euro vin in contextul in care liderii G8 subliniaza repetat aspectele pozitive ale economiei mondiale, noteaza Financial Times.
Jaques Chirac, presedintele Frantei si gazda summitului G8, a declarat ca liderii "impartasesc o convingere reala ca in acest moment exista toate premisele pentru o redresare".
Totusi, declinul neasteptat al indicelui Reuter/NTC Research cu privire la activitatea de manufactura, care a atins cel mai mic nivel din ultimele 16 luni, a spulberat sperantele pentru o relansare a economiei zonei euro. Indicatorul este urmarit indeaproape de catre BCE pentru fundamentarea deciziilor sale.
Cu toate acestea, liderii G8 si-au exprimat sperantele pentru realizarea unor reforme structurale in regiune, in special datorita succesului cancelarului german Gerhard Schroder, care a castigat sprijinul partidului sau pentru praogramul sau de reforma.
Cat despre negocierile pe tema comertului international, grupul celor opt lideri nu a repurtat nici un progres substantial si nu a dat nici o indicatie clara despre cum ar putea gestiona deprecierea rapida a dolarului.



Reuniunea G8 in cifre
G8: Grupul celor opt state puternic industrializate. Membrii sunt: Marea Britanie, Canada, Franta, Germania, Italia, Japonia, Rusia si Statele Unite.
0: Numarul intalnirilor de anul acesta dintre presedintele american George W. Bush si omologul sau fancez Jaques Chirac, pana la reuniunea curenta de la Evian.
3: Numarul de carti daruite de Bush lui Chirac la Evian, ceea ce presedintele francez a descris ca fiind un "gest de pietenie". Cartile sunt despre indienii americani.
50: Procentul din bogatia mondiala reprezentata de statele G8, potrivit organizatorilor francezi.
70-80: Procentul din populatia globala reprezentat la Evian, prin extinderea summitului astfel incat sa includa si liderii tarilor in curs de dezvoltare si Africa.
3.000: Numarul jurnalistilor acreditati sa participe la summitul G8.
15.000: Numarul de politisti si soldati francezi care au asigurat securitatea reuniunii.
100.000: numarul demonstrantilor anti-globalizare din Geneva, dintre care 11 au fost raniti.
12 milioane: suma in euro pe care Franta a garantat-o Elvetiei pentru acoperirea cheltuielilor cu securitatea aeroportului din Geneva unde au sosit liderii.
300 milioane: Numarul africanilor care traiesc cu mai putin de 1$ pe zi, potrivit grupului de ajutor Oxfarm.
50 miliarde: suma de dolari american care, potrivit secretarului general al Natiunilor Unite, ar trebui cheltuita anual pentru indeplinirea obiectivelor cu privire la reducerea gradului de saracie.



Bancherii sunt optimisti
Bancheri din statele puternic industrializate au manifestat, luni, un optimism prudent cu privire la economia mondiala, estimand ca este pe cale sa se redreseze treptat, si au afirmat ca sistemul financiar este suficient de solid pentru a suporta o relansare.
Cererea de credite isi reia cresterea, chiar si in Germania, amenintata de recesiune, au mentionat o serie de bancheri prezenti la Conferinta Monetara Internationala.
"Suntem cu totii optimisti", a afirmat si Peter Godsoe, presedintele Scotiabank din Toronto, citand o serie de elemente pozitive. Sectorul american al distributiei cu amanuntul incepe sa ia avant, Europa lanseaza reforme structurale si economia Asiei da dovada de rezistenta in fata pneumoniei atipice.
In plus, sistemul financiar este fundamental sanatos dupa un deceniu in care bancile si-au adaptat rezervele de capital la noile standarde globale si au ameliorat managementul riscurilor si controalele interne, in urma unor crize precum apropierea de colaps a fondului Long Term Capital Management in septembrie 1998. georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO