Business Internaţional

Doua treimi din banii primiti de AIG de la stat au ajuns in conturile marilor banci

Doua treimi din banii primiti de AIG de la stat au ajuns in conturile marilor banci
16.03.2009, 17:26 18

Presata sa dezvaluie cum a cheltuit miliardele de dolari din fondurile contribuabililor pe care le-a primit incepand cu luna septembrie, compania de asigurari AIG a anuntat ca 105 miliarde de dolari (81,4 mld. euro) au mers catre SUA si banci incluzand Goldman Sachs, Societe Generale si Deutsche Bank, scrie Bloomberg.

Declaratia AIG ar putea genera critici dure cu privire la actiunile de salvare a gigantului, actiuni estimate la aproximativ 160 de miliarde de dolari, care au provocat deja nemultumire in randul oficialilor trezoreriei, congresului si din partea presedintelui Fed Ben Bernanke.
AIG a fost criticata si pentru un plan ce prevedea plati in valoare de 165 de milioane de dolari destinate angajatilor diviziei ce vindea contracte de swap si care a generat caderea firmei. AIG a anuntat anterior ca intentioneaza sa cheltuiasca un miliard de dolari pentru retentia angajatilor pe masura ce vinde divizii.
Cel mai insemnat beneficiar al fondurilor AIG a fost Goldman Sachs, cu 12,9 mld. $, urmat de SocGen, a treia mare banca a Frantei, cu 11,9 mld. $, si Deutsche Bank, cel mai mare creditor al Germaniei, cu 11,8 mld. dolari. Anterior, AIG si Fed refuzasera sa faca publice numele beneficiarilor, invocand confidentialitatea contractelor si faptul ca informatiile ar fi putut dauna perspectivelor de business ale AIG.
"Ma bucur ca AIG a dezvaluit intr-un final informatiile pe care le solicitam de luni intregi", a declarat Elijah Cummings, din cadrul Comitetului de Supraveghere al Camerei Reprezentantilor. "Totusi, sunt preocupat de faptul ca Goldman a primit atat de multi bani de la AIG avand in vedere relatiile dintre cele doua companii."
Bancile care au cumparat contracte swap pe riscul de credit sau au tranzactionat titluri impreuna cu AIG au primit 22,4 miliarde de dolari (17,4 mld. euro) sub forma de garantii, 27,1 miliarde de dolari sub forma de plati de la o entitate americana pentru a retrage derivatele, si 43,7 miliarde de dolari legat de programul de imprumut de titluri, se arata intr-o declaratie a AIG. State in frunte cu Virginia si California au primit 12,1 miliarde de dolari de pe urma contractelor de investitii garantate.
Henry Paulson, fost CEO al Goldman Sachs, a luat decizia salvarii AIG in timp ce era secretar al trezoreriei.
Platile legate de garantii au fost facute din imprumutul de urgenta de 85 mld. $ acordat de guvern companiei AIG. Anuntul AIG a venit in urma unor consultari cu Fed si este menit sa ofere transparenta in ceea ce priveste utilizarea fondurilor guvernamentale, a anuntat compania. Intr-o declaratie, Fed multumeste AIG pentru ca a "gasit un echilibru intre temerile sale legate de confidentialitate si interesul public".
Pozitia Fed a contrastat clar cu declaratiile facute la inceputul lunii de vicepresedintele bancii Donald Kohn, acesta sustinand ca informatiile privitoare la partenerii AIG ar trebui sa ramana secrete.
AIG a publicat informatiile privitoare la parteneri dupa criticile dure venite din partea secretarului trezoreriei Timothy Geithner.
Nemultumirea publica s-a acumulat in urma dezvaluirii bonusurilor platite in cadrul unor firme aflate in centrul crizei pietelor financiare ce a aruncat SUA in ceea ce ar putea deveni cea mai adanca recesiune de la cel de-Al Doilea Razboi Mondial.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO