Business Internaţional

Dupa ce a calmat pietele, UE cauta metode prin care sa restabileasca disciplina fiscala

13.05.2010, 23:07 17

Dupa ce a pus la punct un plan in valoare de 750 de miliarde deeuro pentru a stopa caderea euro si a linisti investitorii, UniuneaEuropeana lucreaza la o serie de masuri care sa readuca ordinea inpoliticile fiscale ale tarilor membre, scrie Financial Times.

Comisia Europeana (CE) a propus reguli mai dure care sa asiguredisciplina fiscala si a anuntat ca va crea un mecanism permanent demanagement al crizelor pentru a evita pe viitor repetarea unorprobleme similare cu cele ale Greciei. Printre cele mai importantepropuneri ale Comisiei se afla si ideea ca guvernele tarilor UE saanalizeze si sa aprobe bugetele celorlalte state. Desi nu vor aveaputerea de a forta alte state sa isi modifice bugetele, se pot facepresiuni pentru ca previziunile de crestere economica, inflatie saurate ale dobanzii sa fie cat mai realiste cu putinta.

"Trebuie sa dovedim ca luam in serios problema reformelorfundamentale de care avem nevoie. Acum trebuie sa actionam laradacina problemei", a spus Jose Manuel Barroso, presedinteleComisiei Europene.

Mecanismul de stabilizare pus la punct de tarile europe are odurata de trei ani, dar Europa dovedeste ca vrea sa mearga dincolode luarea de masuri ad-hoc pentru problemele cu care se confruntacontinentul, a completat Barroso.

Si criteriile fiscale impuse fiecarui membru al UE vor fiinasprite, astfel incat sa "convinga" guvernele sa reduca datoriilepublice.

De exemplu, orice tara cu o datorie publica de 100% din PIB vafi nevoita nu doar sa aiba un deficit sub limita de 3% din PIB, cisub un procent care sa ii permita reducerea datoriei.

Grecia si Italia au datorii publice mai mari de 100% dinProdusul Intern Brut, iar media tarilor din zona euro va fi anulviitor de 88,5%.

In prezent, conform legilor UE, deficitul bugetar al unei tarinu trebuie sa depaseasca 3%, iar datoria publica sa nu sara de 60%,dar nicio tara din zona euro nu implineste in prezent ambeleconditii. Comisia Europeana se gandeste insa sa introduca noicriterii, precum costurile cu forta de munca, productivitatea, rataangajarii sau excedentele de cont curent, in incercarea de a reducedezechilibrele dintre economiile ce utilizeaza moneda unica.

Olli Rehn, comisarul european pe probleme economice, a declaratca pactul de stabilitate si crestere, care ar trebui sa ghidezepoliticile fiscale nationale, nu s-a ridicat la nivelulasteptarilor.

"Vremurile bune nu au fost folosite pentru reducerea datoriilor,iar dezechilibrele macroeconomice au fost ingnorate", a declaratRehn.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO