Business Internaţional

După ce au luat cu asalt ţări şi industrii variate, companiile chinezeşti îşi retrag tentaculele

După ce au luat cu asalt ţări şi industrii variate,...

Autor: Catalina Apostoiu

23.09.2019, 00:04 22686

Firmele chinezeşti au vândut active americane de 26 mld. $ în 2019, comparativ cu numai 8 mld. $ anul trecut.

Ani la rând, companiile chinezeşti au încercat să se extindă pe credit în ţări şi industrii cu mult dincolo de aria lor de expertiză, însă acum, odată cu înăsprirea condiţiilor de credit şi supervizării sporite din partea autorităţilor locale, acestea îşi restrâng ambiţiile, scrie Financial Times.

De la începutul anului, companiile din China au vândut masiv active la nivel mondial, valoarea vânzărilor respective totalizând aproximativ 40 miliarde de dolari, potrivit datelor Dealogic. În acelaşi timp, ritmul achiziţiilor a încetinit la numai 35 miliarde de dolari, în contextul în care companiilor le este teamă să nu fie etichetate drept cumpărători speculativi. Este pentru prima dată într-un deceniu că firmele chinezeşti sunt vânzătoare nete de active la nivel mondial.

Povestea extinderii agresive a companiilor chinezeşti la nivel mondial urmată de o retragere masivă este strâns legată de politicile economice locale şi de eforturile guvernului chinez de a stimula creşterea economică.

China a relaxat politica monetară în 2015 pentru a combate încetinirea economică, permiţând de asemenea suprinzătoarea mişcare de devalorizare monetară a băncii centrale. Investitorii privaţi au considerat aceasta drept un semnal de extindere externă, profitând de finanţarea ieftină pentru a cumpăra active în dolari înainte de deprecierea şi mai puternică a monedei locale. Până la sfârşitul anului 2016, autorităţile chinezeşti atacaseră un număr de tranzacţii speculative, iar unii dintre cei mai prolifici cumpărători au început să vândă active de zeci de miliarde de dolari.

Condiţiile de lichiditate nu s-au destins însă de atunci. Investitorii speculativi au probleme în a obţine finanţare bancară, iar companiile adânc îndatorate sunt sub presiune.

SUA se află în centrul vânzărilor masive din acest an în contextul disputei comerciale dintre cele două ţări. Companiile chineze au vândut active americane de 26 mld $ în acest an, comparativ cu numai 8 mld $ anul trecut. În acelaşi timp, acestea au cumpărat active americane de 7,3 miliarde de dolari, faţă de vârful de 64,3 miliarde în 2016.

Presiunea vine din ambele părţi. Din 2018, guvernul american analizează mai strict achiziţiile chineze, mai ales de pe pieţe strategice.

În acelaşi timp, guvernul chinez pune presiune pe companiile americane să renunţe la active americane ca răspuns la disputa comercială, potrivit lui Aaron Cutler, de la firma de avocatură Hogan Lovells.

Un bancher de investiţii care a lucrat direct cu unele dintre companiile care vând în prezent active a declarat: „Guvernul încă ghidează multe dintre aceste tranzacţii, încercând să facă ordine în tot haosul din ultimii ani“.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO