Business Internaţional

După dictator, haosul

Autor: Catalina Apostoiu

22.02.2011, 23:40 18

Libia ar putea deveni scena unui război civil, în condiţiile încare Muammar Gadhafi se luptă să-şi menţină controlul asupra ţăriiîn contextul protestelor populare, scrie agenţia de presă ThomsonReuters.

Dacă ar ceda puterea, Gadhafi ar lăsa în urmă o ţară cu puţinestructuri politice pentru a asigura o tranziţie paşnică, aşa cums-a întâmplat de exemplu în Egipt.

"Orice perioadă post-Gadhafi va fi dominată de nesiguranţă",declară Philip McCrum, analist pe Orientul Mijlociu. "Nu există oopoziţie organizată, nu există instituţii civile în jurul căroraoamenii s-ar putea aduna. Va dura foarte mult până când o nouăordine politică va fi creată şi între timp tensiunile politice sevor intensifica,în contextul luptei pentru putere dintre triburi,armată, islamişti şi liberali", declară McCrum.

Saif al-Islam Gadhafi, unul din fiii liderului libian, a apărutrecent pe postul public de televiziune, combinând ameninţările cuapelurile la calm, spunând că armata va asigura securitatea cuorice preţ.

Conform lui McCrum, discursul lui Saif al-Islam a spulberatorice speranţă a tinerilor libieni că acesta ar putea fi o forţă areformei.

"Probabilitatea izbucnirii unui război civil este cea mairidicată în Libia pentru că guvernul a pierdut controlul asupraunei părţi a teritoriului deţinut", a declarat Shadi Hamid dincadrul Brookings Doha Center.

"Benghazi a fost câştigat de opoziţie şi alte oraşe mai mici para se îndrepta în aceeaşi direcţie. Regimul Gadhafi nu va toleraacest lucru."

Saad Djebbar, un avocat algerian care a apărat Libia în cazulLockerbie, spune că Gadhafi trebuie să cadă. Potrivit acestuia,dictatorul şi-a redus cercul puterii la familie şi tribul din careprovine în ultimii ani, îndepărtându-şi aliaţii şi triburile carel-au susţinut după ce a preluat puterea în 1969.

"Gadhafi va cădea luptând, iar libienii se vor măcelări întreei", a declarat Djebbar. Avocatul spune că puterile occidentale artrebui să ia în considerare protejarea unor zone, cum ar fi estulLibiei, utilizând forţa aeriană.

"Gadhafi este asemeni unui animal încolţit: când este ameninţatatacă feroce", declară McCrum. "Este puţin probabil ca acesta săfacă vreo concesie."

McCrum spune că se îndoieşte că armata libiană va juca roluljucat de forţele armate din Egipt şi Tunisia, care au facilitatîndepărtarea de la putere a autocraţilor. "Armata nu va susţine oschimbare de regim ca în cazul Egiptului, ci va încerca să-şi aperepropriile interese", declară McCrum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO