Business Internaţional

Dupa pierderi record, Allianz vrea sa atraga 5 mld. de euro

21.03.2003, 00:00 13

Grupul german Allianz, cel mai mare asigurator european, a raportat ieri o pierdere de 1,2 miliarde de euro pentru 2002, cel mai slab rezultat din istoria sa. Grupul a anuntat ca intentioneaza sa faca noi emisiuni de actiuni si obligatiuni de 5 miliarde de euro, pentru a-si consolida capitalurile erodate de rezultatul anului trecut.
Compania planuieste sa atraga 3,5 miliarde de euro din vanzarea de actiuni catre actionarii actuali la jumatate din pretul curent, precum si obligatiuni de 1,5 miliarde de euro.
Pierderea de 1,2 miliarde de euro inregistrata anul trecut a urmat unui profit de 1,6 miliarde de euro  inregistrat in 2001.
Problemele Allianz au fost agravate mult de pierderile perpetue ale bancii Dresdner Bank si ale diviziei bancare de investitii Dresdner Kleinwort Wasserstein. Allianz a cumparat Dresdner acum doi ani pentru 20 de miliarde de euro, dar nu a reusit sa o aduca la profitabilitate.
Grupul cu sediul la Munich a mentionat ca intentioneaza sa-si reduca pachetul de 22,4% din capitalul Munich Re, gigantul de reasigurari, tot in cadrul planului de atragere de fonduri. Allianz vrea sa pastreze doar 15% din detineri.
"Vrem sa ne asiguram ca suntem competitivi, dar dintr-o pozitie solida financiar. Intentionam sa obtinem o crestere profitabila si organica pe baza unei capitalizari puternice", a spus Henning Schulte-Noelle, directorul Allianz, care va renunta la conducerea firmei luna viitoare.
Emisiunea de actiuni va fi realizata "intr-un timp foarte scurt" , a precizat Allianz, si pretul va fi de 30$ pe actiune. Acesta este cel mai mic pret din ultimii 20 de ani pentru actiunile companiei.
Un sindicat bancar format din Deutsche Bank, Goldman Sachs, Salomon Schroder Smith Barnei si UBS a subscris deja in totalitate pentru noile actiuni Allianz.
Pierderea a fost usor mai redusa decat se astepta piata, dar oricum, cel mai slab rezultat din istoria companiei.
Agentia de rating Fitch Ratings a redus luna trecuta ratingul Allianz, iar Standard & Poor's tine Allianz sub observatie. Noile emisiuni ar putea atrage si alte retrogradari pentru companie.
Grupurile europene de asigurari au fost afectate de declinul continuu din ultimii trei ani al pietei de actiuni, care a erodat capitalurile necesare pentru plata despagubirilor si pentru extinderea afacerii.

Un nou sef la Dresdner
Planurile grupului au fost publicate la putin timp dupa demiterea lui Bernd Fahrholz din functia de presedinte al Dresdner Bank. El va fi inlocuit de Herbert Walter, seful diviziei de retail a Deutsche Bank. Fagrholz era considerat un obstacol in calea restructurarii Dresdner si Allianz spera ca situatia se va schimba dupa numirea lui Walter. In decembrie anul trecut Schulte-Noelle, actualul presedinte al Allianz, a anuntat ca isi va da demisia, cedand conducerea lui Michael Diekmann.
"Daca nu ar fi avut pierderile de la Dresdner, Allianz nu ar fi avut nevoie de aceasta crestere a capitalului. Dresdner a fost o achizitie neinspirata intr-un moment neinspirat", a spus Dierk Schaffer, analist la WGZ Bank.
2002 a fost un an turbulent pentru intregul setor bancar german. Cele mai mari banci germane, HVB Group, Commerzbank au raportat pierderi pentru prima oara in istoria lor.
Stagnarea economica a Germaniei si cererea slaba combinata cu dificultatile economice din SUA si alte zone au dus la cresterea numarului de cazurilor de insolvabilitate la un nivel record.
georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO