Business Internaţional

Economia Germaniei a pierdut din viteza in trimestrul trei

15.11.2006, 19:27 13

Cresterea economica a Germaniei a inregistrat in ultimele trei luni o incetinire dupa ce cea mai puternica economie din Europa a crescut in trimestrul doi cu cel mai rapid ritm din ultimii sase ani.
Produsul intern brut, valoarea totala a serviciilor si bunurilor produse in Germania, a crescut cu 0,6% fata de trimestrul al doilea, cand se inregistra o majorare cu 1,1%, cea mai mare crestere din cel de-al doilea trimestru al anului 2000 incoace, a afirmat Biroul Federal de Statistica.
Cresterea economica din cele 12 state membre ale zonei euro a incetinit peste asteptari in perioada iulie-septembrie, la 0,5% in raport cu trimestrul anterior, potrivit datelor biroului european de statistica, Eurostat.
Cresterea s-a plasat la 2,6% fata de perioada similara a anului 2005, sub previziunile analistilor, care estimau un avans anualizat de 2,7% si o majorare de 0,6% comparativ cu trimestrul al doilea. Economia zonei euro a urcat cu 0,9% in perioada aprilie-iunie, fata de primul trimestru.
Evolutia din trimestrul al treilea a fost influentata de stagnarea economiei franceze si de avansul redus, de 0,3%, consemnat de Italia
Consumatorii germani, incurajati de pretul scazut al petrolului si de cresterea ofertei de munca, ar putea spori cheltuielile in trimestrul actual inainte de cresterea impozitelor de anul viitor, in timp ce o incetinire a cresterii economice in SUA umbreste perspectiva exporturilor.
"Am vazut deja ce este mai bun in termeni de crestere", a afirmat Rainer Guntermann, economist la banca Dresdener Kleinwort. "Continuam sa ramanem relativ optimisti in legatura cu starea economiei per ansamblu. Cheltuielile mai ridicate ale consumatorilor vor ajuta probabil la cresterea economica din cel de-al patrulea trimestru."
Biroul german de statistica a precizat ca in ceea ce priveste comertul exterior, acesta "a castigat dinamism" in cel de-al treilea trimestru si o crestere a investitiilor si a cheltuielilor consumatorilor va sprijini avansul economic.
Biroul de statistica a raportat anterior o expansiune cu 0,9% pentru trimestrul doi, ajustate cu oscilatiile periodice si cu rata inflatiei. Fata de anul trecut, economia s-a extins cu 2,8% in cel de-al treilea trimestru.
Economia Germaniei beneficiaza de sporirea cheltuielilor in constructii, pe masura ce aceasta industrie incepe sa ia amploare dupa scaderea inregistrata timp de un deceniu. Investitiile in constructii au crescut cu 4,6% in cel de-al doilea trimestru, fiind cea mai mare crestere in cele trei luni care s-au incheiat in iunie 1996.
Bilfinger Berger, cel de-al doilea mare constructor din Germania, a raportat in noiembrie un profit peste asteptari, in ultimele trei luni care s-au incheiat in septembrie, datorita cresterii cererii. Compania cu sediul la Mannheim se asteapta la o crestere "semnificativa" a profitului operational in 2006.
Pana acum, cresterea cererii din partea Asiei si a economiei din zona euro ajuta la cresterea exporturilor chiar daca economia SUA a inceput sa isi incetineasca cresterea. Valoarea bunurilor germane vandute in afara a crescut cel mai mult in ultimii patru ani, iar somajul a scazut cu 10,4% in octombrie, fiind cel mai redus din martie 2004.
Si MAN, cel de-al treilea mare producator de autocamioane din Europa, a inregistrat aproape o triplare a profitului datorita inlocuirii vehiculelor invechite si extinderii parcurilor auto.
Economia SUA, cea mai puternica economie la nivel mondial si destinatia a aproape o cincime din exporturile europene, ar putea deveni cel mai important factor al incetinirii cresterii economice de anul viitor.
FMI se asteapta ca expansiunea economiei SUA sa incetineasca la 2,9% in 2007, de la 3,4% cat este anul acesta. In regiunea euro, cresterea s-ar putea reduce la 2% anul viitor, de la 2,4%.
Unele companii germane simt deja consecintele unei scaderi a cererii. Bayerische Motoren Werke (BMW), cel mai mare producator de masini de lux din lume, a afirmat ca a inregistrat o scadere a vanzarilor pe pietele din SUA si vestul Europei.
Cresterea economica a Germaniei ar putea incetini la 1,8% in 2007 de la 2,4% cat este estimata pentru anul acesta. Guvernul planuieste o crestere a TVA la 19% anul viitor, de la 16%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO