Business Internaţional

Economia Germaniei va creste cu 1,7% in 2007

30.01.2007, 17:41 16

Guvernul german va corecta in sus previziunea de crestere economica pe acest an pana la nivelul de 1,7%, in baza asteptarilor de sporire a numarului de noi angajari, conform unor declaratii ale unui oficial german care a preferat sa-si pastreze anonimatul, scrie Budapest Business Journal.
Guvernul isi va modifica pozitiv previziunea de crestere a PIB cu 0,3%, dupa ce in prealabil pe 20 octombrie 2006 a estimat o crestere de 1,4% pentru 2007. Previziunile oficiale ale guvernului pentru acest an vor fi publicate pe 31 ianuarie.
Previziunea de 1,7% "este realista si ia in considerare efectul maririi TVA cu 3%", a declarat Bert Ruerup, seful cabinetului de cinci consilieri pe probleme economice al cancelarului Angela Merkel.
Previziunile imbunatatite ale Germaniei ar putea reprezenta un nou argument pentru continuarea politicii Bancii Centrale Europene (BCE) de a mari costurile la imprumut pentru a mentine inflatia in limite sigure.
Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a declarat recent ca asteptarile investitorilor cu privire la noi cresteri ale ratei dobanzii de politica monetara in martie, la 3,75% de la 3,5%, ar putea fi justificate.
Acelasi oficial german a precizat ca Guvernul se asteapta la injumatatirea ritmului de crestere al consumului la nivel de gospodarie, de la 0,6% anul trecut la 0,3% in 2007. Motivele sunt aprecierea TVA de la 16% la 19% de la inceputul acestui an, precum si aprecierea contributiilor la fondul medical si cel de pensii.
Increderea in mediul de afaceri din Germania a scazut neasteptat, datorita temerilor de pe piata ca aprecierea fiscalitatii va afecta negativ consumul privat.
Increderea consumatorilor de asemenea s-a depreciat, conform indicelui GfK AG pentru februarie dat publicitatii. In Germania numarul somerilor ar putea scadea la 480.000 in acest an, in timp ce numarul personalului angajat ar putea creste cu 300.000.
Guvernul a inasprit fiscalitatea si la nivelul companiilor si a ridicat nivelul varstei obligatorii de pensionare. "Viitoare reforme structurale sunt indispensabile avand in vedere schimbarile rapide din mediul economic local si multitudinea de probleme cu care se confrunta Germania", subliniaza raportul intitulat "Folosind cresterea pentru reforme", citat de oficialul german.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO