Business Internaţional

Economia, intre excedentul bugetar si deficitul comercial

21.08.2000, 00:00 12



Cresterea fara precedent a economiei Statelor Unite in ultimii zece ani a provocat, pe de o parte, prin programul Clinton de stapanire a cheltuielilor administratiei, excedente bugetare record, iar pe de alta parte, prin expasiunea externa, deficite comerciale record, absorbite mai ales de pietele asiatice.

Statele Unite au inregistrat luna trecuta un excedent bugetar de 4,76 miliarde de dolari, apropiindu-se la numai un pas de atingerea obiectivului unui al treilea an fiscal consecutiv incheiat cu surplus de incasari la buget, potrivit unui raport dat publicitatii de Departamentul Trezoreriei.

Pe de alta parte, in iunie, deficitul comercial al SUA a doborat un nou record, urcand la 30,6 miliarde de dolari, fata de 30,3 miliarde in luna mai, in pofida celei mai mari cresteri lunare a exporturilor de la inceputul crizei financiare care a lovit Asia in 1997.

In primele zece luni ale anului fiscal 2000, care se incheie la 30 septembrie, bugetul consolidat american a inregistrat un excedent de 180,97 miliarde de dolari, dublu fata de perioada similara din 1999.

La nivelul intregului an fiscal, administratia Clinton a prognozat atingerea unui surplus bugetar de 211,5 miliarde.

Pentru prima data in ultimii 70 de ani, guvernul american a inceput rascumpararea direct de la investitori a bondurilor emise de Trezorerie, inainte ca acestea sa ajunga la maturitate, folosind in acest scop surplusurile acumulate din colectarea impozitelor.

Conform programului de rascumparare, datoria publica americana de 3.300 miliarde de dolari se va reduce insa in acest an numai cu modesta suma de 30 de miliarde, guvernul realizand totusi economii importante ca urmare a diminuarii platilor in contul dobanzilor.

SUA nu reusesc insa sa controleze deficitul comercial in continua crestere, Alan Greenspan, presedintele Rezervei Federale, considerand ca permanentizarea acestui dezechilibru, ca efect al cererii de consum excesive, reprezinta una dintre amenintarile majore pentru mentinerea stabilitatii si continuarea expansiunii economiei americane.

Astfel, in iunie, cresterea importurilor cu 4,3 miliarde de dolari, pana la 121,2 miliarde, alimentata de scumpirea petrolului si a componentelor pentru constructia de automobile, a anulat, in mare masura, sporul de 4 miliarde de dolari inregistrat de exporturi, care au adus incasari de 90,6 miliarde pe fondul vanzarilor masive de semconductori si computere.

Deteriorarea balantei comerciale a fost determinata, in principal, de adancirea deficitelor in relatiile cu China, Canada si OPEC.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO