Business Internaţional

Economia Slovaciei, laudata de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica

05.10.2005, 18:25 61

Ilustrul club al celor 30 de piete democrate a creditat Slovacia pentru continuarea drumului catre o reforma ambitioasa, scrie The Slovak Spectator.

Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) a salutat in mod special politica macroeconomica solida a tarii, liberalizarea pietei de capital si a muncii precum si reformele fundamentale ale impozitelor si taxelor.

"Investitiile straine directe au raspuns foarte bine, devenind principalul motor al cresterii capacitatii si productivitatii. In plus, acestea au contribuit la orientarea economiei catre o cale corecta si echilibrata", s-a precizat in raportul OCDE despre Slovacia.

Conform organizatiei, rezultatele fiscale si cele despre inflatie au fost pozitive, ceea ce face ca obiectivul guvernului de a indeplini criteriile cerute de tratatul de la Maastricht pana in 2007 sa fie mai credibile.

Val Koromzay, autorul raportului, a declarat ca efectele reformelor din Slovacia sunt deja vizibile, iar tara este capabila sa mentina o crestere sustinuta.

"Estimam ca tara are un potential de crestere economica intre 5 si 6 procente pe an. Acum este vorba despre crestere sustinuta si nu despre o crestere ciclica ce ar putea fi cauzata de stimuli artificiali", a declarat Koromzay.



Slovacia si Irlanda, fruntasele OCDE

El crede ca dupa Irlanda, Slovacia se bucura de cea mai mare crestere printre membrele OCDE.

Totusi, reprezentantii organizatiei cred ca aceasta crestere trebuie sa fie sustinuta pentru ca tara sa avanseze fara probleme in zona euro.

Slovacia se confrunta cu provocari importante. Astfel, trebuie sa mentina stabilitatea macroeconomica, sa stimuleze cererea pentru angajatii fara studii, sa imbunatateasca conditiile pentru inovatii si crestere si sa modernizeze sectorul public fara sa majoreze costurile fiscale.

Analistii sunt de acord ca trecerea la moneda unica europeana va fi o provocare. "Printre cele mai importante cerinte pe care economia slovaca trebuie sa le indeplineasca inainte de adoptarea euro se numara stabilizarea inflatiei si a tendintelor inflationiste", a declarat Maria Valachyova, analist la UVB Bank.

"Aceasta ar putea fi o problema pentru o tara cu o crestere rapida, din moment ce aceasta crestere este de obiecei asociata cu cresterea presiunilor inflationiste. De asemenea va fi important sa continue consolidarea sistemului fiscal inainte de alegeri. In plus, noul guvern care se va instala in 2006 va trebui sa continue in acelasi mod", a continuat aceasta.



Rata somajului, minim al ultimilor 8 ani

"Riscurile asociate cu aderarea la euro sunt valorile intrarii in ERM II (European Exchange Rate Mechanism - mecanism conceput in 1979 care are ca scop regularizarea cursurilor de schimb in Sistemul Monetar European) si valoarea cursului de schimb in momentul in care intram in ERM II", crede Valachyova.

"Speculatiile ar putea duce la o consolidare excesiva a coroanei si stabilizarea cursului la un nivel supraevaluat, care este negativ pentru exportatorii slovaci. Pentru a evita aceasta situatie, banca centrala ar putea intra in ERM II inainte de momentul planificat, adica mijlocul anului 2006", a adaugat Valachyova.

Desi ministrul slovac al muncii Ludovit Kanik a raportat ca rata somajului din Slovacia a scazut sub 11%, cel mai mic nivel din ultimii 8 ani, OCDE este inca ingrijorata de nivelul somajului. Conform datelor organizatiei, rata relativ scazuta a somajului este unul dintre factorii care conduce la un PIB mai mic decat in celelalte tari membre ale OCDE.

"Referitor la cererea pentru muncitorii necalificati care detin cea mai mare proportie din someri, capitolul presupune ca si costul muncii necalificate sa fie redus semnificativ, fie prin reducerea contributiei la asigurarile sociale, fie prin reducerea salariului minim", s-a precizat in raport. Analistii sunt de acord ca somajul ar putea fi redus in continuare in cazul in care guvernul scade suma contributiilor sociale pe care un angajator trebuie sa le plateasca pentru un angajat, ceea ce va scadea efectiv costul fortei de munca. "Mobilitatea pietei muncii este o conditie critica pentru ca o economie sa fie capabila sa absoarba socurile", crede Valachyova.

Ministrul de finante Ivan Miklos a considerat binevenit raportul OCDE, despre care crede ca este o confirmare a corectitudinii reformelor economice. "Viziunea despre economie si despre provocarile care se afla in fata noastra nu este in contradictie cu viziunea OCDE", a declarat Miklos.

Cat despre pasii pe care un guvern trebuie sa ii urmeze pentru imbunatatirea conditiilor pentru stimularea inovatiilor si a cresterii conform cerintelor OCDE, Valachyova a mentionat reformele in educatie.

"Imbunatatirea continua a mediului de afaceri ar putea atrage proiecte care au ca scop stimularea inovatiilor", a conchis aceasta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO