Business Internaţional

Efectele scandalului Parmalat: rotatia auditorilor in Europa

04.02.2004, 00:00 110



Companiile ar putea fi obligate sa-si schimbe firmele de audit sau partenerul de audit ce se ocupa de contabilitatea acestor, in conformitate cu noile reglementari ce ar putea fi adoptate de catre Comisia Europeana ca reactie la scandalul din jurul companiei italiene Parmalat.



Conform acestor noi reglementari, toate companiile listate in interiorul Uniunii Europene vor fi nevoite fie sa-si schimbe firma de audit prin rotatie la fiecare sapte ani, fie sa-si schimbe partenerul ce se ocupa de audit la fiecare cinci ani.



Masura este menita sa previna comiterea de fraude importante, prin evitarea stabilirii unor relatii prea stranse intre companii si auditorii acestora.



Autoritatile de la Bruxelles intentioneaza de asemenea sa ceara auditorilor din afara UE sa se inregistreze in cadrul registrelor nationale in cazul in care acestia lucreaza cu companii listate in interiorul blocului celor 15 natiuni, ca reactie la masurile similare luate in cadrul legii Sarbanes-Oxley, ce a pus baze noi guvernarii corporatiste dupa scandalul Enron.



Toate propunerile Comisiei Europene au nevoie de aprobarea statelor membre ale Uniunii Europene si a Parlamentului european. Un oficial a declarat: "Analizam, bineinteles, cu seriozitate acest aspect al rotatiei firmelor de audit pentru ca este un aspect de o importanta extrema, mai ales in lumina celor intamplate in cazul companiei Parmalat".



Marea Britanie si Suedia aplica deja aceasta cerinta a rotatiei regulate a partenerului ce se ocupa de audit, insa cele mai mare patru firme de contabilitate sunt ostile ideii de schimbare prin rotatie a firmelor de audit intre clienti, protestand cu succes impotriva includerii acesteia in cadrul reglementarilor Sarbanse-Oxley.



O astfel de masura de rotatie ar ameninta monopolul acestora asupra activitatilor de auditare a firmelor multinationale, permitand firmelor de marime mijlocie sa castige o parte din contracte.



Italia este singura tara europeana ce impune rotatia firmelor de audit, insa aceasta masura nu a putut preveni izbucnirea scandalului din jurul firmei Parmalat. Grupul din sectorul produselor lactate a solicitat protectie impotriva falimentului in luna decembrie dupa descoperirea unei fraude de ordinul a miliarde de euro.



Cele mai importante patru firme de contabilitate considera ca aceasta rotatie a firmelor de audit ar duce la scaderea calitatii activitatilor de audit. Acestea sustin ca auditorii ar putea lucra intens pentru a clarifica situatia contabila a unui client in cei doi ani de dupa rotatie, existand posibilitatea ca acestia sa-si piarda interesul odata operatiunile incheiate.



Comisia admite faptul ca probabilitatea ca o firma de audit sa comita erori lucrand cu un client nou este mai mare decat in cazul in care firma respectiva lucreaza cu un client cu care a colaborat un timp mai indelungat.



Masurile privind sistemul de rotatie a firmelor de audit ar putea fi incluse in cea de-a opta directiva a Uniunii Europene privind legislatia corporatista, ce va fi supusa ultimei faze de consultari inainte de depunerea propunerilor oficiale luna viitoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO