Business Internaţional

Electricite de France isi vinde partea din Total

30.09.2004, 00:00 19



Electricite de France, prima companie de electricitate din lume, a anuntat ca va vinde partea sa de 2,3% detinuta in compania franceza petroliera Total, relateaza Bloomberg.



Tranzactia va aduce aproape 2,6 miliarde de euro, bani necesari diminuarii datoriilor inaintea unei privatizari partiale planuita pentru anul viitor.



Un numar de 15,26 milioane de actiuni din a treia companie petroliera europeana vor fi vandute probabil catre investitori institutionali. Actiunile Total au avut marti un pret de inchidere de 170 de euro, un maxim al ultimilor doi ani, nivel alimentat de pretul petrolului care a atins la inceputul saptamanii pragul de 50 de dolari/baril.



"Titeiul a atins preturi record dar in viitor ar putea sa fie si mai mare", a declarat Antoine Leurent, analist al KBC Securities



Pierre Gadonneix, director executiv al Electricite de France (EDF), va folosi o parte din aceste fonduri pentru lichidarea datoriilor la fondurile de pensii, estimate la aproape 50 de miliarde de euro, pregatindu-se pentru vanzarea de anul viitor.



Compania de utilitati mai are de asemenea datorii in valoare de 24 de miliarde de euro, stranse din cauza achizitiilor in tari precum Marea Britanie si Germania.



Holdingul companiei o claseaza pe locul trei in topul investitorilor in Total.



"Am fost anuntati de posibila vanzare, dar nu stim cand va avea loc aceasta", a declarat Robert Castaigne, director financiar al firmei pariziene Total.



Actiunile Total au crescut cu 14% in acest an, a opta performanta din actiunile luate in calculul indicelui CAC 40.



Oferta publica initiala a EDF ar putea fi cea mai mare din Europa, dupa cele 15,9 miliarde de euro stranse de compania italiana de energie Enel, prin oferta sa din 1999. Guvernul francez a declarat ca va mentine cel putin 70% din compania de utilitati si nu va mai efectua vanzari pana la jumatatea anului 2005.



Gadonneix, numit luna aceasta in functia de director executiv in locul lui Francios Roussely, a prins sfarsitul monopolului din sectorul francez de energie, in urma caruia mai multi clienti s-au reorientat spre furnizori rivali. dan.zavoianu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO