Business Internaţional

Elita politică grecească îşi maschează propria salvare prin bailout-urile pe care se grăbeşte să le adopte

Elita politică grecească îşi maschează propria salvare prin bailout-urile pe care se grăbeşte să le adopte

Foto: Shutterstock

Autor: Andreea Mindrila

20.02.2012, 18:09 1141

La începutul crizei, Grecia a primit imaginea de ţară cu probleme, iar oamenii erau văzuţi ca victime ale cheltuielilor necontrolate, ale moderaţiei pierdute şi imprudenţei. Grecii îşi meritau pedeapsa.

Oamenii obişnuiţi au fost făcuţi să gândească în acest mod, cel puţin aceia care au prevăzut de mult timp eşecul unui mecanism de stat aflat în dificultate, al unui sistem politic vulgar şi al unei elite care a risipit resursele naţionale, scrie site-ul ekathimerini.com.

Ideea de responsabilitate colectivă a fost adoptată foarte convenabil şi reprodusă de indivizii care erau în mare parte responsabili de sărăcirea poporului şi de dezmembrarea statului. Acesta a fost motivul pentru care clasa politică s-a grăbit să adopte pachetul de ajutor financiar propus de Uniunea Europeană şi FMI, fără eforturi serioase de a-l negocia sau de a-l înţelege.

În lipsa unei direcţii clare sau a unui plan de urgenţă, elita politică elenă "vulgară şi incompetentă" a avut un singur obiectiv spre care şi-a canalizat toată energia şi tot efortul: să se salveze pe ea însăşI, notează sursa citată.

Ca rezultat, povara a fost pusă pe umerii poporului şi ai străinilor. Grecii au fost pedepsiţi în diferite moduri. Ei au fost împovăraţi de datorii, uneori până la mizerie, şi în plus, au fost umiliţi. Poporul a devenit obiectul batjocurii pentru partenerii europeni serioşi sau mai puţin serioşi, ţapul ispăşitor sau ţinta unor atacuri acide.

Încercările de a-i ridiculiza pe greci, care până la un anumit punct au fost justificate, s-au dovedit a fi nedrepte. Acestea au fost conduse de interese personale în încercarea de a acoperi tot felul de deficienţe şi slăbiciuni, inclusiv deficienţele structurale ale monedei euro şi ale elitelor Europei. Grecia este tratată ca un miel care urmează să fie sacrificat.

Numărul statelor europene cu probleme creşte. Această idee devine tot mai puternică de ambele părţi ale Atlanticului, fiind considerată ca o interpretare moderată a ceea ce se întâmplă în Grecia şi în străinătate, în pofida neîncetatei propagande "este vina Greciei" şi a teoriilor conspiraţioniste străine.

Adăvarul este undeva la jumătate. Europa şi restul lumii pot afla că problemele Greciei sunt noua paradigmă. Dacă Grecia cade, vor urma şi alte state.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO