Business Internaţional

Emotii Parmalat de 590 milioane de euro

10.12.2003, 00:00 17

Compania italiana de produse lactate Parmalat, care a tot dat emotii investitorilor in ultima luna prin cresterea alarmanta a datoriilor si prin demisia brusca a directorului financiar, a anuntat saptamana aceasta ca nu a incasat o plata de 590 milioane dolari, scadenta joia trecuta.
Parmalat trebuia sa primeasca 590 milioane dolari din vanzarea pachetului de actiuni detinute la Epicurum, un fond de mare risc din Insulele Cayman. Compania italiana a anuntat la inceputul acestei saptamani ca nu stie cand va primi banii si daca va actiona in vreun fel pentru a-si proteja interesele. Vanzarea pachetului de actiuni si vanzarea altor active, cum sunt marcile americane Mother's Cookies si Archway, fac parte dintr-un program al companiei de a scadea datoriile cu un miliard de euro pana la sfarsitul anului 2005.
In ziua difuzarii anuntului, Parmalat trebuia sa rascumpere obligatiuni in valoare de 183 milioane dolari, ajunse la scadenta, insa de cele mai multe ori companiile au la dispozitie mai multe zile pentru a face rascumpararea efectiva. Anuntul completeaza o serie de semnale negative care au oferit motive de ingrijorare investitorilor care incep sa se intrebe daca Parmalat, care anul trecut a avut vanzari de 7,59 miliarde de euro, va reusi sa-si ramburseze datoriile de 6 miliarde euro. In afara obligatiunior ajunse acum la scadenta, Parmalat mai are de rambursat datorii de circa un miliard de euro anul viitor, si alte datorii de peste patru miliarde, care ajung la scadenta peste patru ani.
La sfarsitul lunii septembrie, Parmalat avea datorii de 6,04 miliarde euro si active lichide de 4,22 miliarde euro. Desi gradul de lichiditate ar stimula, in conditii normale, increderea investitorilor, privind capacitatea companiei de a-si plati datoriile, unii investitori si analisti pun sub semnul intrebarii decizia companiei de a pastra atati bani cash, in conditiile unor datorii de asemenea proportii. Parmalat, care si-a marit de zece ori vanzarile in ultimii zece ani in mare parte datorita achizitiilor, spune ca lichiditatea permite companiei sa-si pastreze flexibilitatea financiara.
Bursa italiana a suspendat ieri actiunile si obligatiunile Parmalat de la tranzactionare, in asteptarea unui comunicat oficial al companiei ce va fi probabil dat publicitatii dupa sedinta Consiliului de administratie. Agentia internationala de evaluare financiara Standard & Poor's a declasat luna trecuta ratingul de credit al Parmalat la cea mai joasa clasa de investitii, si ar putea cobori si mai mult ratingul italienilor, pana la categoria de risc ridicat, care nu recomanda investitiile. andreea.melinte@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO