Business Internaţional

Estul Europei s-a invatat cu energie electrica prea ieftina

22.11.2001, 00:00 17



?arile din estul Europei si foste tari comuniste vor trebui sa plateasca mai mult pentru energia pe care o folosesc, pentru a invata sa fie mai economi si astfel reduca risipa, au declarat oficiali ai Bancii Europene de Dezvoltare, citati de Financial Times.

In cadrul raportului economic anual, banca a precizat ca cele 27 de tari din zonele in care isi desfasoara activitatea nu au facut inca suficiente progrese pentru a depasi mostenirea consumului ridicat si irational de energie caracteristic perioadei comuniste pe care au traversat-o.

"Mesajul pe care vrem sa-l transmitem este acela ca preturile trebuie sa creasca", au declarat oficialii bancii care s-au ocupat de sectorul energetic.

Daca este privita ca un intreg, regiunea la care face referire raportul BERD beneficiaza de un pret al energei pentru consumatorii casnici de 4 centi pe kilowatt ora, comparativ cu 8 centi in Statele Unite si 15 in Euroap Occidentala.

Economiile aflate in tranzitie ar trebui, potrivit BERD, sa beneficieze de un pret similar celui din Statele Unite, de care se apropie doar Slovenia si Croatia.

Un oficial al bancii a declarat ca "guvernele locale ezita sa ia masuri de crestere a pretului la energie datorita efectelor negative in plan social pe care le-ar putea genera astfel de masuri, desi un pret de 8 centi pe kilowatt ora ar putea fi platit de aproape toata lumea".

Raportul BERD ridica si problema platii efective a platii pentru energia furnizata. Astfel, in unele state ale fostei Uniuni Sovietice, doar jumatate din valoarea facturilor la energie este achitata, iar o pondere de o cincime dispare in pierderi comerciale si furturi.

Potrivit bancii, cele mai incriminate state pentru aceasta evolutie slaba a reformelor in domenuil energiei sunt Rusia si statele din jurul Marii Caspice, cu bogate resurse energetice, care nu numai ca nu au profitat pe deplin de resursele pe care le detin, insa sunt si cele mai inapoiate state in privinta reformelor structurale.

Chiar daca este printre cele mai sarace tari din Europa de Est, Republica Moldova este pe locul intai la capitolul liberalizare si privatizare in sectorul energiei electrice. Cea mai mare companie de distributie de energie electrica din aceasta tara a fost cumparata anul trecut de o companie spaniola.

Dealtfel, BERD si International Finance Corporation (IFC), divizia pentru sectorul privat a Bancii Mondiale, au anuntat ieri ca vor acorda, fiecare, cate un imprumut in valoare de 25 milioane de dolari celor trei companii de distributie de energie electrica detinute de firma spaniola.

Creditele sunt destinate sprijinirii unui plan de consolidare si extindere a actualelor retele de distributie si eficientizarii activitatilor din sectorul electricitatii.

Pachetele majoritare din actiunile celor trei companii - Retele Electrice Chisinau S.A., Retele Electrice Centru S.A. si Retele Electrice Sud S.A. - au fost cumparate de societatea spaniola UniA3n Fenosa Internacional S.A. la o licitatie organizata in prima parte a anului 2000.

Companiile furnizeaza electricitate unui numar de circa 720.000 de clienti persoane fizice din Republica Moldova.

Finantarea acordata de IFC si BERD, care se incadreaza in programul de expansiune si reabilitare al celor trei companii, va sprijini eforturile UniA3n Fenosa de ameliorare a activelor existente si de a imbunatati serviciile furnizate clientilor.

Potrivit lui Francisco Tourreilles, directorul departamentului de electricitate din cadrul IFC, a declarat ca "investitia sprijina eforturile Guvernului de a ameliora eficienta sectorului de electricitate".

Acest proiect, care reprezinta una dintre cele mai importante investitii straine realizate in Republica Moldova, "va fi esential pentru asigurarea accesului la electricitate a circa 750.000 de clienti din zonele sudice si centrale ale Republicii Moldova", a adaugat Tourreilles.

La randul sau, José Manuel Prieto, manager general al UniA3n Fenosa International, a apreciat ca finantarea evidentiaza "recunoasterea de catre doua dintre cele mai prestigioase institutii financiare internationale a activitatilor internationale ale UniA3n Fenosa Group".

De asemenea, fondurile constituie un sprijin fundamental pentru dezvoltarea infrastructurii din Republica Moldova, a mai spus Prieto.

De la aderarea Republicii Moldova la IFC, in anul 1995, institutia a aprobat acordarea de fonduri destinate investitiilor in telecomunicatii, in sectorul agricol si in cel al serviciilor financiare, precum si proiecte de asistenta tehnica in domeniile bancar, turistic, vinicol si de procesare a alimentelor.

Creditul BERD intervine dupa ce banca a preluat un pachet de 18,6% din actiunile companiilor, in vara anului trecut. Pana in prezent, BERD a investit in Republica Moldova 117,5 milioane de euro, in 23 de proiecte, al caror cost total este de 301,9 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO