Business Internaţional

Euribor este aproape de maximul ultimelor 11 luni

Euribor este aproape de maximul ultimelor 11 luni
13.07.2010, 23:07 39

Euribor, dobânda de referinţă în funcţie de care se stabileştedobânda creditelor în euro, s-a apropiat marţi de maximul ultimelor11 luni, pe fondul scăderii puternice a lichidităţilor suplimentarepe care BCE le injectează pe pieţele de capital şi al temerilor totmai accentuate privind criza datoriilor din zona euro, scrieagenţia de presă Thomson Reuters.
Astfel, Euribor la trei luni, principalul indicator al credităriiinterbancare din zona euro, a crescut la 0,835% pe an de la 0,827%în ziua precedentă, cel mai ridicat nivel de după luna august aanului trecut.
Ratele Euribor la o săptămână a urcat, de asemenea, până la 0,504%,de la 0,498%. Şi Euribor la şase luni a avansat de la 1,086 la1,090%, la fel ca Euribor la un an, care a ajuns la 1,358%.
Nivelul de lichidităţi de pe pieţele de capital s-a înjumătăţitdupă ce băncile au rambursat 442 mld. euro - credite acordate pe operioadă de un an - Băncii Centrale Europene la începutul acesteiluni,
Ratele interbancare au fost, de asemenea, forţate să crească detemerile că unele bănci europene ar putea întâmpina probleme dincauza crizei datoriilor din zona euro, după ce se vor face publicerezultatele testelor de stres.
Ratele Euribor sunt fixate zilnic de către Federaţia Bancară aUniunii Europene, la scurt timp după ora 9:00 GMT. Euribor,stabilită de un panel de bănci de prim rang din statele UniuniiEuropene şi de o serie de bănci din afara UE, oscilează în funcţiede condiţiile de pe piaţă. Ea este influenţată de cererea şi ofertade euro de pe pe piaţa monetară din zona euro şi de volumul delichidităţi de pe piaţă. Stabilirea unor niveluri reduse esteasociată de cele mai multe ori cu reducerea încordării de pepieţele de capital.
Euribor este stabilit zilnic pentru 15 perioade diferite, de lacreditele în moneda euro cu scadenţa la o săptămână la celeacordate pentru o perioadă de un an.
Pieţele financiare au clacat în luna septembrie, când LehmanBrothers Holdings şi-a anunţat falimentul şi a primit titlul de celmai mare faliment din istorie. Euribor a atins pe 9 octombrie 2008maximul de 5,393%, după care a început să coboare, trend pe carel-a menţinut o lungă perioadă de timp.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO