Business Internaţional

Euro a atins minimul ultimului an si jumatate

21.10.2008, 15:53 11

Euro a atins marti minimul ultimului an si jumatate fata de moneda americana, aceasta beneficiind de pe urma cererii mari de fonduri in dolari din sectorul financiar mondial.

Moneda europeana se tranzactiona, la jumatatea sedintei de marti, la 1,3257 dolari pe unitate, dupa ce a atins pe parcursul tranzactiilor valoarea minima inregistrata din martie 2007, de 1,3237 dolari pe unitate. "In general aprecierea dolarului continua, ceea ce determina scaderea euro si lirei sterline in aceasta dimineata", a afirmat Stephen Koukoulas, analist la TD Securities.
Moneda americana s-a apreciat, iar traderii au aratat ca bancile cer fonduri in dolari pentru finantare. De asemenea, dolarul a fost sustinut de declaratiile presedintelui bancii centrale a SUA Ben Bernanke de sprijin pentru un program de returnare a unor taxe aferente perioadei de vara, in valoare de 100 mld. dolari (circa 74 mld. euro), pentru a sustine economia.
Inasprirea conditiilor de creditare si declinul pietelor bursiere au ajutat la majorarea cererii pentru dolari si yeni, valute considerate ca avand un risc redus, in contextul in care aversiunea pentru risc a investitorilor a crescut.
Rata dobanzii la care se acordau credite in dolari pe piata interbancara de la Londra a scazut de la 1,66875% vineri la 1,51250 luni, in timp ce dobanda pentru imprumuturile interbancare cu scadenta la o saptamana si o luna au coborat cu 0,43 puncte procentuale, la 2,71875%, respectiv 3,75125%.
Bursele au crescut marti pentru a treia zi consecutiva, intrucat investitorii anticipeaza ca guvernele vor reusi sa solutioneze criza si sa controleze incetinirea economiei mondiale. Pe bursa de la Londra, FTSE 100 a deschis in urcare cu 0,98%, in timp ce DAX (Frankfurt) a avansat cu 0,62% in debutul sedintei, iar CAC-40 (Paris) a crescut cu 2,68%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO