Business Internaţional

Euro a intrat la apa dupa valul olandez de respingere a constitutiei

03.06.2005, 19:10 13

Euro a atins cotatia minima a ultimelor opt luni in raport cu dolarul, dupa ce olandezii au spus un "nu" hotarat Constitutiei Uniunii Europene, informeaza BBC News.

Euro a coborat in timpul noptii pana la 1,2158 dolari, cel mai scazut nivel inregistrat din luna septembrie pana in prezent, revenindu-si usor spre dimineata pana la 1,2265 dolari pe pietele din Europa.

Al doilea vot negativ din partea unui stat membru al UE din ultima saptamana a alimentat si mai mult temerile in legatura cu incetinirea ritmului reformelor economice si a integrarii in Europa.

Analistii considera ca perspectivele referitoare la evolutia cursului euro raman negative deoarece se estimeaza ca Banca Centrala Europeana (BCE) va mentine rata dobanzii neschimbata.

Unii observatori ai pietei sustin ca, desi votul de respingere al tratatului constitutional al francezilor si olandezilor a avut o influenta asupra evolutiei cotatiei monedei unice, principalul motiv pentru care euro s-a depreciat a fost reprezentat de majorarile succesive ale dobanzii operate de banca centrala din SUA.

Pe de alta parte, guvernatorul bancii centrale olandeze, Nout Wellink, a respins ideea divizarii Uniunii Monetare Europene in urma rezultatului referendumului.

"Aceasta ipoteza este total ilogica. Pentru noi afacerile se vor desfasura ca si inainte", a precizat el inainte de intrunirea BCE pentru stabilirea ratei dobanzii de referinta.

Votul de neincredere al olandezilor a venit la numai trei zile dupa ce francezii au respins la randul lor ratificarea constitutiei.

Analistii sustin ca ostilitatea manifestata fata de euro, incetinirea expansiunii economiei europene, temerile cu privire la crearea unei super-structuri statale europene si cele in legatura cu imigratia au fost motivele principale care au facut ca o pondere de 62% dintre olandezii care au mers la urne sa respinga tratatul european.

Cresterea economica in zona euro a fost sub asteptari, de doar 1,3%, in timp ce indicele care masoara increderea consumatorilor s-a mentinut la un nivel scazut.

Expertii afirma ca, drept consecinta a optiunii olandezilor, ar putea sa fie pusa in pericol materializarea planurilor UE de extindere spre Europa de Est.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a recunoscut ca votul olandez anunta vremuri tulburi pentru UE.

"A inregistra un asemenea rezultat covarsitor negativ reprezinta o lovitura nimicitoare pentru tratatul constitutional", spune Richard Whitman de la Institutul Regal de Afaceri Internationale din Londra. "Cred ca in aceasta forma curenta acest document nu are nici o sansa de a fi aprobat", a subliniat el.

In ciuda votului impotriva constitutiei, se preconizeaza ca BCE va mentine dobanda de referinta la 2% pentru a 25-a luna consecutiv. In tot acest timp, s-a facut de nenumarate ori apel catre BCE pentru reducerea ratelor, cu scopul de a da un semnal pentru revigorarea economiei europene, cerere respinsa de Jean Claude-Trichet, presedintele BCE.

Ieri, la bursa din New York, un euro se tranzactiona in jurul valorii de 1,2266 dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO