Business Internaţional

Euro sare de 1,1 dolari, dar economia germana il franeaza

29.04.2003, 00:00 10

Euro s-a apreciat considerabil in ultimele zile fata de dolar indreptandu-se vertiginos catre maximul ultimilor patru ani, atins in martie. Cresterea a fost insa  brusc intrerupta de publicarea indicelui german Ifo. Imediat, cursul a scazut de la 1,1059 dolari pe euro, la 1,1035.
 Indicele publicat de institutul german Ifo privind increderea in mediul de afaceri a scazut drastic in aprilie la 86,6, fata de valoarea aferenta lunii martie, de 88,1. Anlistii se asteptau la o crestere usoara. Indicele institutului Ifo este considerat un barometru si pentru economia zonei euro. Declinul neasteptat reflecta in primul rand fragilitatea economiei germane, care anul acesta va creste cu un ritm mai mic de 1%. Caderea regimului de la Bagdad, care ar fi trebuit sa insufle optimism afacerilor germane, nu a avut un impact semnificativ asa cum se asteptau analistii. Studiul Ifo are la baza un esantion de 7.000 de companii germane.
"Principala problema a economiei europene este ca starea de spirit este negativa. Investitorii si consumatorii sunt mai mult ingrijorati decat optiomisti cand se gandesc la viitor", a spus Christoph Leitl, presedintele Eurochambers, o firma europeana de lobby.
Surpriza nedorita a avut un impact imediat asupra euro, care si-a inversat brusc trendul ascendent.  In ultimul an, euro s-a apreciat cu aproape 25% fata de dolar, scumpind exporturile germane. Stirea nu a oprit cresterea burselor europene de actiuni, care au avansat usor in prima parte a sedintei de ieri.
Dupa ce a atins cel mai mare curs din ultimii patru ani fata de yen, de 132,97 yeni pe un euro, moneda unica s-a depreciat ieri dimineata la 132,62. Ieri, actiunile de la bursa japoneza au atins din nou cele mai mici preturi din ultimii 20 de ani. Dolarul s-a depreciat fata de yen la 120,22 yeni pe unitate.
Aceste ultime statistici negative cresc sansele ca Banca Centrala Europeana (BCE) sa decida in favoarea reducerii ratelor dobanzii de reefrinta pentru euro la reuniunea care va avea loc saptamana viitoare, pe 8 mai.
Organizatia pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OECD) a sfatuit saptamana trecuta  BCE sa reduca ratele de dobanda cu 50 de puncte de baza. Rata de refinantare pentru euro este in prezent la nivelul de 2,25%.
Si in Statele Unite subiectul rate de referinta ale dobanzii va fi in atentia mediului de afaceri, intrucat presedintele Rezervelor Federale (Fed), Alan Greenspan, urmeaza sa tina un discurs miercuri cu privire la ultimele evolutii ale economiei americane, dupa care saptamana viitoare, pe 6 mai, Fed va decide daca va interveni sau nu asupra ratelor. Rata de referinta a dobanzii la dolari este in prezent la cel mai mic nivel din ultimii 41 de ani, de1,25%.
Fed va lua decizia cu doua zile inainte de BCE si este foarte probabil ca sentinta sa sa afecteze deliberrile BCE si ale Bancii Centrale a Angliei (Bank of England), desi ambele au proprii indicatori de examinat.
Cea mai mare economie a lumii, cea a Statelor Unite, a crescut pe primul trimestru al acestui an cu 1,6%, o rata sub asteptari. Cresterea a fost incetinita de temerile cu privire a razboiul din Irak si de vremea rea. Conform ultimelor previziuni, pe intregul an in curs, economia americana va avansa cu 2,4%, la fel ca anul trecut.
Pana saptamana viitoare insa, vor mai fi dati publicititatii o serie de indicatori macroeconomici importanti atat pentru zona euro cat si pentru SUA.  Pentru BCE mai importanta va fi estimarea pentru inflatia din luna aprilie, care potrivit economistilor, ar putea fi de 2,3%, in scadere de la 2,4% (rata este anualizata). Cauza principala a scaderii inflatiei este ieftinirea petrolului.
Probabilitatea ca Banca Centrala a Angliei sa reduca ratele de referinta pentru lira sterlina sunt si mai ridicate, potrivit analistilor. Acestia se asteapta la o diminuare cu un sfert de punct procentual de la nivelul actual de 3,75%. Economia Marii Britanii, a doua din Europa dupa Germania, a avut pe primul trimestru al anului un ritm de crestere de numai 0,2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO