Business Internaţional

Europa de Est isi revine, dar va iesi cu greu din recesiune

Europa de Est isi revine, dar va iesi cu greu din recesiune
15.11.2009, 23:08 15

Economiile Ungariei, Slovaciei, Cehiei si Romaniei au avut intrimestrul trei evolutii peste asteptarile analistilor, Bulgariafiind singura tara care a postat o scadere economica mai abrupta inperioada iulie-septembrie decat in trimestrul doi, scrieBloomberg.

In pofida rezultatelor economice imbucuratoare, economistii suntde parere ca aceasta evolutie este de scurta durata si nucreioneaza realitatea. Revenirea economiilor est-europene va filenta si va intampina dificultati, din cauza masurilor deausteritate impuse de guverne, masuri care au evaporat cerereainterna, si a eliminarii programelor de reinnoire a parcurilor autocare va afecta exporturile, sunt de parere economistii de la RoyalBank of Scotland (RBS), Danske Bank si Capital Economics.

Economia Cehiei s-a contractat in trimestrul trei cu 4,1%comparativ cu perioada similara a anului trecut, dupa o scadererevizuita de 4,7% in cele trei luni anterioare, potrivit birouluiceh de statistica.

Declinul economic al Ungariei a fost de 7,2%, in scadere de la7,5% in trimestrul doi, iar economia Slovaciei a scazut cu 4,9%, oevolutie mai buna comparativ cu perioada aprilie-iunie cand s-acontractat cu 5.3%, potrivit datelor facute publice de birourilenationale de statistica.

Si in Romania recesiunea a slabit in intensitate, declinuleconomiei a fost de 7,1%, semnificativ mai putin fata de 8,7% intrimestrul precedent.

Singurul stat care a postat o scadere mai abrupta a fostBulgaria, cu 5,8% in trimestrul trei, in crestere de la 4,9% incele trei luni anterioare.

"Tabloul de ansamblu ilustreaza ca aceste economii raman inca inurma celorlalte state din lume, regiunea urmand sa fie una dintreultimele care vor iesi din criza", a spus Peter Attard Montalto,economist in cadrul Nomura International din Londra.

Zona euro a iesit din recesiune

Economia zonei euro a iesit din recesiune dupa ce a crescut inperioada iulie-septembrie, potrivit cifrelor oficiale, scrie BBCNews. Cele 16 state care impart moneda euro au anuntat o crestereeconomica de 0,4% in trimestrul trei, dupa ce in cele trei lunianterioare economia se contractase cu 0,2%. Economiile Frantei siGermaniei au crescut pentru al doilea trimestru consecutiv,confirmand ca cele mai mari doua economii ale zonei euro au iesitdin recesiune. Cu toate acestea, cresterea economica a celor douastate a fost sub asteptari, semn ca revenirea este fragila. UniuneaEuropeana in ansamblu a iesit, de asemenea, din recesiune, anuntando crestere economica de 0,2% in trimestrul trei. Cu toate acestea,Marea Britanie, a doua cea mai mare economie a Europei, nu reusestesa depaseasca criza economica, PIB-ul scazand cu 0,4% in perioadaiulie-septembrie. Italia si Austria au fost alte state care aupostat cresteri economice trimestru la trimestru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO