Business Internaţional

Europa financiară, în tensiune din cauza Italiei şi a Spaniei

Europa financiară, în tensiune din cauza Italiei şi a Spaniei

Autor: Bogdan Cojocaru

04.08.2011, 00:04 1024

Italia şi Spania sunt în corzi la mai puţin de două săptămâni dela summit-ul care ar fi trebuit să oprească extinderea crizei cătrecele două ţări, piloni importanţi ai zonei euro cu economiiechivalente cu 30% din Produsul Intern Brut al întregii uniunimonetare europene.

Neîncrederea investitorilor în planurile europenilor de astopa propagarea crizei şi în capacitatea guvernelor ţărilorcon­fruntate cu datorii uri­aşe de a-şi onora obliga­ţiile de platăa împins în ultimele zile costurile de finanţare ale Italiei şiSpaniei periculos de aproape de pragul de 7%, nivel consideratnesustenabil.

Miercuri însă randamentele obligaţiunilor italiene pe zece aniau scăzut pentru prima dată în ultimele şase zile, ajungând la6,10% după ce banca centrală elveţiană a redus dobânzile şiapariţia unor speculaţii că zona euro ar putea interveni pentrudetensionarea pieţelor.

Costul finanţării datoriilor spaniole pe zece ani a scăzut la6,22%, de la 6,45% la începutul şedinţei.

Un nivel de 7% este perceput ca fiind nesustenabil.

Având în vedere imprevizibilitatea şi tendinţa de a exagera apieţelor, nu se poate exclude posibilitatea ca atacurile asupraobligaţiunilor italiene şi spaniole să se intensifice.

Economistul Liviu Voinea crede că sunt şanse ca Italia şi Spaniasă cadă pradă crizei datoriilor, iar analistul economic AurelianDochia atenţionează că pieţele nu pot fi înşelate de măsuriparţiale.

"Unul dintre avantajele Italiei este că o bună parte adatoriilor este internă, dar aceasta nu înseamnă că riscurile nuexistă, iar pieţele percep riscurile", a spus Aurelian Dochia.

Pentru a calma investitorii, un reprezentant al ComisieiEuropene a anunţat că nu există discuţii despre un program deintervenţie financiară externă destinat Italiei.

Europa Centrală şi de Est nu este încă afectată deturbulenţe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO