Business Internaţional

Cum se vede economia Italiei de pe marginea prăpastiei. Radiografia finanţelor şi implicaţiile majorării dobânzilor titlurilor de stat

Cum se vede economia Italiei de pe marginea prăpastiei. Radiografia finanţelor şi implicaţiile majorării dobânzilor titlurilor de stat

Autor: Bogdan Cojocaru, Alexandru Matei

03.08.2011, 15:51 1810

Toţi ochii investitorilor sunt îndreptaţi acum spreItalia, a treia mare economie din zona euro,căreia investitorii îi cer dobânzi tot mai mari pentru a oîmprumuta. Randamentele titlurilor de statitaliene cu maturitatea de zece ani se află la 6,06%,coborând de la maxime de peste 6,25% pe an.Randamentele, sau dobânzile cerute de investitoripentru a împrumuta guvernul de la Roma, sunt periculos de aproapede pragul de 7% la care Grecia, Irlanda şi Portugalia au fostnevoite să apeleze la ajutor extern.

Dacă un astfel de scenariu ar avea loc astăzi şi în cazulItaliei, Europa nu ar avea capacitatea de a osalva pentru că fondul de urgenţă EFSF mai are la dispoziţie puţinpeste 200 de miliarde de euro pentru a acorda împrumuturi. În cazulîn care Italia nu se va mai putea împrumuta de pe pieţe, guvernulmai are bani pentru a-şi acoperi cheltuielile până în lunaseptembrie, conform unui raport al băncii americane JPMorgan Chase.

Detalii despre situaţia financiară aItaliei

Datoria publică se ridica la 1.890 de miliardede euro la finele lunii aprilie.

Italia a strâns de la începutul anului prinvânzarea de obligaţiuni 277,4 miliarde de euro,echivalentul a 65% din ţinta pentru 2011, şi mai trebuie săîmprumute 147,4 mld. euro.

O creştere de un punct procentual a randamentelordatoriilor italiene adaugă 3 miliarde de euro la platadobânzilor în primul an şi de două ori mai mult în cel de-al doileaan.

Italia a estimat în aprilie costuri de 77 de miliarde de euro(4,8% din PIB) în acest an pentru plata dobânzilortitlurilor de stat.

FMI a estimat în aprilie că 47% dindatoria guvernamentală italiană din 2010 eradeţinută de investitori străini.

Băncile cu sediul în Italia deţineau la sfârşitul lunii maiinstrumente finaciare ale guvernului de la Roma în valoare de 192de miliarde de euro.

În primul trimestru deţineau astfel de titluride 589 miliarde de euro în numele clienţilor.

Cele mai mari cinci bănci italiene axate pecreditul de retail aveau expuneri nete directe la datoriilesuverane italiene de 159 de miliarde de euro.

Cea mai mare expunere o are IntesaSanpaolo, de 57,6 miliarde de euro, pe locul doiplasându-se UniCredit, cu o expunere de 47,5miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO