Business Internaţional

Europa îşi revine în sfârşit iar marile economii îşi permit un "optimism moderat" - concluziile de la Davos

Europa îşi revine în sfârşit iar marile economii...

Autor: Anca Dumitrescu

26.01.2014, 15:26 480

În sesiunea de închidere a forumului, reprezentanţi ai băncilor centrale şi alţi lideri de instituţii financiare şi de afaceri au recunoscut existenţa riscurilor din economiile emergente şi pieţele financiare, dar consideră că perspectivele sunt mai bune decât acum câţiva ani.

"Cred că putem fi de un optimism moderat în privinţa perspectivelor globale", a spus guvernatorul băncii centrale din Japonia, Haruhiko Kuroda.

El a arătat că economia SUA va creşte probabil cu peste 3% în acest an şi cel viitor.

"Europa îşi revine în sfârşit. Japonia la rândul ei face progrese semnificative. În India, China, precum şi în Indonezia şi alte ţări, ratele de creştere economică se vor menţine probabil la niveluri ridicate", a arătat Kuroda.

Directorul general al fondului de investiţii BlackRock, Larry Fink, a fost mai prevăzător în ceea ce priveşte evoluţiei pieţei.

"Experienţa dată de evoluţia pieţei în ultima săptămână va fi reprezentantivă pentru întregul an. Cred că volatilitatea va fi mai mare. Asta nu înseamnă că la sfârşit ne vom afla într-o situaţie proastă…dar va fi un pic de instabilitate", a spus Fink.

Vicepreşedintele comisiei pentru planificare din India, Montek Singh Ahluwalia, a spus că India nu are de ce să se teamă de retragerea măsurilor de stimuloare de către Rezerva Federală (Fed) din Statele Unite, în pofida dificultăţilor provocate de această perspectivă, anul trecut.

El a arătat că India este în prezent într-o poziţie mult mai bună, pentru a rezista reducerii achiziţiilor de obligaţiuni de către Fed.

Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a arătat că, în afară de redresarea pe care o aşteaptă în acest an, este îngrijorată de riscurile legate de necesitatea finalizării reformelor din sectorul financiar, la fel de imprtante ca riscurile generate de retragerea măsurilor de stimulare ale Fed. Un alt motiv de îngrijorare este riscul deflaţiei în zona euro.

Optimismul moderat al liderilor economici, politici şi de afaceri nu a mai fost exprimat la un Forum de la Davos din 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO