Business Internaţional

Europenii au invins: SUA vor anula taxele vamale la importurile de otel

02.12.2003, 00:00 11



Administratia Bush a decis sa renunte la taxele vamale intrate in vigoare in urma cu 20 de luni la importurile de otel, pentru a evita un razboi comercial care ar fi inclus actiuni contra exporturilor unor state americane cu importanta deosebita in alegeri.



Citand surse din administratie si industrie, Washington Post a informat in editia sa de ieri ca presedintele George W. Bush isi va anunta probabil decizia in aceasta saptamana.



Oficialii au indicat ca exista posibilitatea ca Bush sa aduca unele modificari planului, dar o sursa apropiata Casei Albe a confirmat ca anularea taxelor este aproape sigura. Insa un purtator de cuvant al Casei Albe a declarat ca problema taxelor vamale se afla inca in discutie, nefiind luata inca nici o decizie cu privire la eliminarea lor.



Anularea taxelor vamale cu 16 luni inainte de termenul prevazut initial ar putea avea consecinte negative pentru Bush in alegerile prezidentiale din 2004, in Ohio, Pennsylvania si West Virginia - state producatoare de otel.



Potrivit surselor Washington Post, consilierii lui Bush ar fi decis ca SUA nu-si poate asuma riscul ca Uniunea Europeana sa-si puna in practica amenintarea de a impune sanctiuni la exporturile de citrice din Florida, la exporturile de masini agricole, textile si alte produse.



Speculatiile privind retragerea taxelor vamale controversate s-au intensificat dupa ce Washingtonul a solicitat si obtinut, saptamana trecuta, o amanare a masurilor de represalii avute in vedere de statele care se opun acestor taxe.



Uniunea Europeana a avertizat ca este pregatita sa impuna sanctiuni asupra unor exporturi americane in valoare de 2,2 miliarde de dolari, in termen de cinci zile de la aprobarea de catre Organizatia Mondiala a Comertului a hotararii judecatoresti privind caracterul ilegal al taxelor vamale.



Administratia Bush a impus in 2002 aceste taxe, initial de pana la 30%, ca masura de protejare a industriei siderurgice nationale de importurile ieftine de otel si produse din otel. In acelasi timp, Bush a dorit sa acorde un ragaz producatorilor de otel din statele Ohio, Pennsylvania, West Virginia si Michigan pentru a se consolida si restructura dupa ce scaderea drastica a preturilor la otel a atras falimentul a peste 30 de companii din acest sector din 1997.



O eventuala decizie de eliminare a taxelor vamale ar duce la pierderea a 50.000 de locuri de munca in cadrul companiilor aflate in faliment.



Uniunea Europeana si Japonia intentionau sa-si majoreze taxele vamale asupra importurilor de bunuri americane dupa obtinerea unei decizii favorabile din partea Organizatiei Mondiale a Comertului in cazul taxelor vamale impuse de Bush pe o perioada de trei ani in martie 2002.



Anul trecut, Statele Unite au scutit de la plata acestor impozite peste jumatate din importurile de otel provenite din UE. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO