Business Internaţional

Europenii şi americanii se pregătesc să pună stavilă valului de achiziţii chineze

Europenii şi americanii se pregătesc să pună stavilă...

Autor: Catalina Apostoiu

31.01.2018, 00:05 578

Europenii şi americanii nu mai vor ca străinii să le poată cumpăra cu uşurinţă firme strategice şi de tehnologie. Vizaţi sunt în primul rând investitorii chinezi.

În UE, un proiect de lege menit să restrângă achiziţiile de firme şi tehnologii europene de către companii din China avansează, potrivit unui ministru adjunct german citat de Deutsche Welle. Matthias Machnig spune că iniţiativa a găsit susţinere în capitalele europene. În SUA, legislatorii încearcă să stăvilească achiziţiile de tehnologie americană de către investitori străini, creând posibile probleme pentru un număr de companii ameri­cane care au pariat masiv pe parteneriate cu China, scrie Wall Street Journal.

Matthias Mach­nig, secretar adjunct în ministerul german al economiei, a decla­rat că statele UE au nevoie urgentă de un „instrument legislativ“ pentru analizarea preluărilor strategice şi a deţinerilor de participaţii de către state străine, şi, dacă va fi necesar, de puterea de a interveni.

Germania împreună cu Franţa şi Italia au lansat o iniţiativă legislativă care a fost aprobată de Comisia Europeană şi este acum supusă consultărilor în cadrul Parlamentului European, potrivit lui Machnig.

Investiţiile cunoscute în cea mai mare economie a Europei au urcat de la 100 milioane de euro cu şapte ani în urmă la 12,1 miliarde de euro anul trecut, potrivit datelor Institutului pentru Cercetare Economică.

În SUA, Senatul şi Camera Reprezentanţilor, cu susţinerea Casei Albe, lucrează la o serie de legi menite să adâncească autoritatea Comitetului pentru Investiţii Străine, un organism care supervizează tranzacţiile care ar putea duce la transferul de tehnologie vitală către ţările rivale. În ultimii ani, comitetul s-a concentrat pe tranzacţiile în care a fost implicată China.

În prezent, comitetul (CFIUS) poate recomanda preşedintelui să blocheze achiziţia de către entităţi străine de participaţii majoritare în companii americane. Noua legislaţie ar permite comitetului să facă recomandări similare pentru tranzacţii care implică investiţii minoritare şi joint venture-uri, cât şi pentru tranzacţii care implică „tehnologii emergente“.

Firme de avocatură din Washington spun că primesc cereri în creştere de clarificare a impactului pe care noua legislaţie l-ar avea asupra numărului mare de firme americane active în China.

Deocamdată, cei mai vocali opozanţi sunt câteva companii americane care consideră că noua lege ar putea afecta perspectivele de business pentru că firmele vor fi nevoite să ceară acordul CFIUS pentru unele joint venture-uri.

IBM împreună cu alte firme susţine că noua legislaţie ar reduce capacitatea companiilor americane de a concura la nivel mondial.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO