Business Internaţional

Exclusiv online: Cine este traderul care a cumpărat cacao cât toate stocurile din Europa

Exclusiv online: Cine este traderul care a cumpărat cacao cât toate stocurile din Europa
21.07.2010, 00:00 677

Un finanţist britanic a reuşit printr-o singură tranzacţie,evalută la 658 mil. lire sterline (775 mil. euro), sădezechilibreze piaţa de cacao. Anthony Ward, 50 de ani, a cumpărat241.000 de tone de boabe de cacao, din care poate produce acum 5,3miliarde de tablete de ciocolată.

Ward, a cărui avere este estimată la 36 mil. lire, are oinfluenţă atât de mare pe piaţa de cacao încât îi poate forţa peproducători să majoreze preţul celor mai căutate tablete deciocolată din Marea Britanie, scrie The Telegraph.

Tranzacţia, cea mai importantă de pe piaţa de profil din ultimii14 ani, a fost realizată de Armajaro Holdings, un fond de hedgingco-fondat de Ward.

Omul de afaceri şi-a început cariera ca mesager militar, însă adevenit trader, şi s-a specializat pe cacao şi cafea. În ultimiizece ani, fostul preşedinte al Asociaţiei Europene pentru Cacao, acumpărat şi deţine în prezent circa 15% din stocurile mondiale decacao.

Cum poţi influenţa preţul mondial?

Boabele de cacao pe care le-a obţinut prin ultima tranzacţie vorfi stocate în depozite din Olanda, Germania (Hamburg), şi MareaBritanie (Londra, Liverpool şi Humberside). Mai mult, cantitatea deboabe de cacao este echivalentă cu tot stocul Europei.

Preţul materii prime a crescut cu 0,7% ca urmare a tranzacţiei,până la 2.732 de lire sterline pe tonă - maximul de după 1977 înEuropa. Această situaţie a apărut după ce recoltele din Ghana şiCoasta de Fildeş, principalele zone unde se cultivă cacao, au fostslabe.

În 2002 Ward a obţinut 40 mil. lire în două luni după ce arealizat un acord similar. El a achiziţionat 204.000 tone de cacaocând în Africa de Vest recoltele erau slabe, iar în regiuneaecuatorială situaţia politică era instabilă. La scurt timp preţul acrescut de la 1.400 de lire pe tonă la 1.600 de lire.

Preţurile boabelor de cacao au crescut de mai mult de două oridupă 2007 ca urmare a creşterii cererii, în special din China şiIndia, forţând producătorii de ciocolată să majoreze preţurile şiîn unele cazuri să modifice reţetele pentru a utiliza mai puţinăcacao.

Mirajul Africii

Mutările lui Ward nu se opresc aici. El joacă şi pe alt plan, nudoar pe cel al boabelor de cacao. Alături de o serie de deţinătoride fonduri de hedging, printre care şi George Soros, elachiziţionează capacităţi de producţie de alimente în Africa.

Ward pariază pe creşterea populaţiei lumii - care astăzi numără6,8 mld. şi care în următorii doi ani ar putea ajunge la 7miliarde, pentru ca până în 2050 să atingă 9 miliarde - şi pedeclinul suprafeţei arabile, situaţie care ar conduce la majorareapreţurilor.

Planurile pe segmentul alimentar ale Armajaro includ crearea înacest an a unui fond privat de equity care să investească înporturi şi şosele, ferme şi capacităţi de stocare în Africa, precumşi în şcoli şi alte proiecte de infrastructură. Boabele de cacaorămân o marfă cheie, însă Ward şi pune bazele şi operaţiunilor cuzahăr.

"Preţul alimentelor va creşte până la un nivel care săîncurajeze asemenea proiecte", a spus Ward despre tot mainumeroasele achiziţii de ferme şi despre creşterea număruluiinvestiţiilor pe segmentul alimentelor.

Ward, care are un salariu anual de 3,4 mil. lire, trăieşte înMayfair, Londra, alături de soţia sa Carolyn. El este cunoscut nudoar pentru munca sa, ci şi pentru pasiunile sale: raliuri - elparticipând la curse ca pilot -, vinuri şi mâncare bună.

Armajaro Holdings a obţinut în cele 13 luni de până înseptembrie 2009 un profit înainte de taxe de 6,1 mil. dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO