Business Internaţional

Executivii europeni inchid robinetul salariilor grase

16.11.2008, 15:30 10

Directorii executivi de la cele mai importante 50 de companii de stat din Europa incep sa urmeze exemplul colegilor lor din Statele Unite in ceea ce priveste reducerea nivelului de salarizare, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanta in management Hay Group, citat de Financial Times.

Executivii din Europa fac chiar mai multe in acest sens decat cei americani atunci cand vine vorba doar de salariile asigurate de stat. Directorii executivi de la primele 50 cele mai importante companii din Statele Unite din punct de vedere al capitalizarii pe piata si-au redus salariile anul trecut, fiind de acord sa beneficieze in medie de un pachet salarial in valoare de 9,7 mil. euro (11,2 mil. dolari) care cuprinde salariul propriu-zis, bonusurile si compensatiile pe termen lung, comparativ cu 2006, cand pachetul salarial al executivilor americani era in medie de 13 milioane de euro, potrivit companiei de consultanta.
In schimb, compensatiile salariale de care beneficiaza cei aflati in functii de CEO la companii europene au continuat sa creasca la un salariu mediu de 5,6 mil. euro, potrivit studiului de anul acesta, comparativ cu nivelul mediu de salarizare de 5 mil. euro raportat in 2007.
Salariile anuale ale executivilor europeni, singurele beneficii care nu sunt calculate in functie de performanta, ajung acum in medie la 1,28 mil. euro, comparativ cu media de 930.000 de euro, cat le revine colegilor lor americani. Jumatate dintre europeni au primit o marire de salariu anul trecut, in timp ce doua treimi dintre americani au beneficiat de majorari salariale in 2007.
Printre cele 50 de companii europene care au recurs la reducerea salariilor se numara si douasprezece firme din Marea Britanie. Executivii britanici beneficiau de salarii cu 12% mai ridicate in comparatie cu media de pe Continent, insa o parte mai mare din compensatiile primite erau calculate in functie de performanta, comparativ cu directorii de companii din Europa.
Dintre companiile care au decis sa separe postul de presedinte de cel de director executiv, cele franceze ofereau cele mai mari pachete salariale, cu o medie de 2 mil. euro, comparativ cu media de 670.000 de euro din restul Europei. Majoritatea companiilor americane mentin in continuare aceeasi persoana in functia de presedinte si director executiv. Toate datele provin din rapoartele anuale facute de companii, astfel ca reflecta efectele cele mai grave ale crizei economice.
Cifrele rezultate in urma studiului asupra companiilor din SUA reflecta si faptul ca rata de schimb a dolarului era destul de scazuta pe timpul verii, atunci cand analiza a fost finalizata. Chiar si la cursul de schimb actual insa, salariile directorilor executivi americani au scazut foarte mult anul trecut, la o medie de 11 mil. euro.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24
Cele mai citite ştiri