Business Internaţional

Finantarea externa sub lupa, pentru credite de la Banca Mondiala

14.03.2001, 00:00 15



Guvernul si Banca Centrala din Slovacia au semnat un acord cu Fondul Monetar International, privind monitorizarea finantarilor externe primite de Slovacia, in vederea obtinerii unui imprumut de la Banca Mondiala, a declarat ieri ministrul slovac al Finantelor, Brigita Schmognerova, relateaza Mediafax.

Discutiile guvernului de la Bratislava cu reprezentantii FMI si ai Bancii Mondiale au avut in vedere un imprumut de ajustare structurala pentru sectorul bancar si cel financiar (EFSAL), acordat, de obicei, in regim de supervizare a fondurilor de catre FMI. Acest acord prevede insa numai monitorizarea imprumuturilor, fara a presupune controlul direct asupra fondurilor.

"Cele doua parti au elaborat forma finala a intelegeriii. Toate detaliile au fost puse la punct, iar guvernul va discuta si aproba acordul cel mai tarziu in prima saptamana a lunii aprilie", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului de Finante, Peter Svec.

Anul trecut, Schmognerova a anuntat ca Slovacia va obtine un credit de la Banca Mondiala, in valoare de 850 de milioane de dolari, pe perioada urmatorilor trei ani. Ministrul Finantelor a precizat ca o prima transa, in valoare de 300 de milioane de dolari, va fi eliberata in primul trimestru al acestui an, in baza acordului EFSAL.

Pentru a se conforma cerintelor organismelor financiare internationale, Guvernul Slovaciei a decis reducerea cheltuielilor bugetare pentru anul 2001 pana la nivelul de 12 miliarde de coroane, insa se pare ca este nevoie de o reducere si mai mare pentru atingerea nivelului tinta al deficitului bugetar, de 4% din produsul intern brut (PIB).

Guvernul trebuie sa majoreze deficitul bugetar cu inca 5,3 miliarde de coroane, totalizand astfel 30 de miliarde de coroane (753,35 de milioane de dolari), suma suplimentara fiind folosita pentru acoperirea deficitului bugetului asigurarilor sociale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO