Business Internaţional

Firmele cu capitalizare redusa atrag din ce in ce mai mult investitorii internationali

02.04.2007, 17:44 98

Investitorii internationali incep sa gandeasca la scara mai redusa, scrie The Wall Street Journal. Totusi, ar fi trebuit sa faca acest lucru mai devreme.
Actiunile companiilor mici si mijlocii din Europa, Japonia si alte colturi ale lumii dezvoltate ofera de cativa ani unele dintre cele mai semnificative cresteri ale castigurilor. Aceste actiuni au avut o rentabilitate de 25% pe an, in medie, in ultimii cinci ani, conform Morgan Stanley Capital International.
Asemeni actiunilor companiilor americane cu o capitalizare redusa (small-cap), actiunile companiilor straine incluse in aceeasi categorie au inregistrat performante mai bune decat actiunile companiilor cu capitalizare mare in fiecare dintre ultimii sase ani. Pana acum, in acest an tendinta s-a mentinut.
Iar castigurile actiunilor small-cap au venit mai usor comparativ cu actiunile din tarile aflate in dezvoltare, si cu aproape la fel de multa volatilitate ca si actiunile companiilor mari straine sau americane.
In ultimele luni, mai multe fonduri de hedging americane si intr-o mai mica masura fonduri mutuale, au descoperit alte motive pentru care sa fie interesate de aceste companii.
In contextul declinului recent al dolarului pana la cea mai scazuta valoare din ultimii doi ani in raport cu euro, investitorii se tem ca marii exportatori europeni vor deveni mai putin competitivi, bunurile lor devenind mai scumpe pe pietele de peste ocean.
Insa companiile europene mai mici isi comercializeaza produsele in cea mai mare parte in alte tari europene, si din acest motiv sunt mai putin vulnerabile fata de aprecierea euro.
Recenta crestere exploziva inregistrata de piata europeana de fuziuni si achizitii a dat un nou impuls acestor actiuni. Din cele 128 de companii achizitionate anul trecut, 84% aveau valori de piata de 3 miliarde de dolari sau mai putin, conform Citigroup. "Aceasta tendinta ar putea continua un timp", spune Manolis Liodakis din cadrul Citigroup. "Acest lucru va sustine performantele acestor actiuni".
Din alte puncte de vedere, aceste actiuni nu mai sunt la fel de atractive. Ritmul de crestere a castigurilor incetineste, actiunile companiilor mai mici au devenit relativ mai scumpe decat cele ale companiilor mari, iar orice semnal legat de cresterea nesigurantei investitorilor cu privire la detinerea de titluri mai riscante afecteaza de obicei in mai mare masura actiunile companiilor mici.
Pe baza preturilor raportate la castigurile estimate, actiunile companiilor europene mici sunt acum cu 19% mai scumpe decat cele ale marilor companii europene, conform Citigroup. "Aceasta este cea mai mare diferenta inregistrata in ultimii 15 ani", spune Liodakis.
Ar putea surveni modificari dramatice de pret, acum ca fondurile de hedging si alti speculatori devin mai interesati de aceste companii. In cadrul a aproximativ 8% din companiile europene mici fondurile de hedging au participatii de cel putin 10%, conform Citigroup. In cazul a numai 1% din companiile mari europene fondurile de hedging au participatii de cel putin 10%.
Desi categoria companiilor mici si mijlocii include marci binecunoscute ca Hugo Boss, Kia Motors si Adidas, companiile cu valoare de piata de 10 miliarde de dolari sau mai putin nu au inregistrat cresteri extensive in timpul perioadei de maxima crestere a actiunilor straine.
Cresterea economica inregistrata de tari ca India, China si Rusia a atras volume record de lichiditati catre pietele emergente, in timp ce stabilitatea asociata cu marile companii ca Toyota Motor sau Royal Dutch Shell a atras cea mai mare parte a banilor fondurilor mutuale internationale. Unele fonduri de investitii au inregistrat infuzii record de capital in 2006, insa infuziile de capital in fondurile care investesc in companii mici au scazut pana la 2,4 miliarde de dolari anul trecut, de la o medie de 5,7 miliarde de dolari in 2004 si 2005, conform AMG Data Services.
Actiunile internationale din categoria small-cap ofera avantaje unice investitorilor americani. Acestea pot oferi o mai buna diversificare a portofoliilor decat alte categorii de actiuni.
Sansele ca randamentele actiunilor straine din categoria small-cap sa evolueze in linie cu indicele S&P 500 in ultimii 12 ani au fost mai reduse decat in cazul actiunilor pietelor emergente sau actiunilor marilor companii internationale, conform ING Investment Management.
Analistii spun ca acest lucru se intampla pentru ca actiunile din prima categorie sunt influentate mai mult de factori interni sau regionali decat de factori globali, cum ar fi pretul petrolului sau deciziile privitoare la ratele dobanzii luate de banca centrala americana.
ING a descoperit de asemenea ca actiunile companiilor small-cap din afara SUA au fost mai putin volatile decat cele ale pietelor emergente. "Acest lucru imi indica faptul ca daca vrei sa te diversifici cu un grad relativ scazut de volatilitate, actiunile small-cap non-americane sunt cea mai buna alegere", spune Brian Gendreau, strateg in cadrul ING.
Desi capitalizarea de piata medie in cazul companiilor small-cap non-americane este aproape de doua ori mai mare decat in cazul companiilor americane din aceeasi categorie, exista mai putine analize privitoare la companiile internationale small-cap.
Altii spun ca pretul platit pentru beneficiile aduse de actiunile small-cap din punctul de vedere al diversificarii ar putea fi unul ridicat daca investitorii vor deveni mai atenti la riscuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO