Business Internaţional

Firmele mici din SUA au in continuare interzis la credite

27.10.2009, 23:14 19

Companiile mici creeaza mai mult de jumatate din locurile demunca din America, insa intreprinzatorii care conduc aceasta partea economiei continua sa se planga ca accesul la credite ramanerestrans la doi ani de la intrarea in recesiune, scrie agentia depresa Thomson Reuters.

Proprietarii de companii mici spun ca bancile dau in continuaredovada de aversiune fata de riscuri. Acestia spun ca liniile decredit de consum cu ipoteca au fost reduse, liniile de creditare abusinessurilor retrase si limitele la cardurile de creditrestranse. Firmele inca profitabile se plang in legatura cu oretragere masiva a bancilor, care, avertizeaza acestea, va afectaprocesul de redresare a economiei americane. "E ca si cand ne-am fiintors in urma cu 15 ani", a declarat Carmine Ryan, care a pusbazele Ryan Bros Coffee in San Diego impreuna cu fratii sai Tom siHarry la inceputul anilor '90, utilizand carduri de credit.

"Ne platim facturile anticipat si suntem profitabili, insabancile nici nu ne baga in seama."

Cei trei frati au deschis o a doua cafenea la inceputul acestuian. Dupa aceea, acestia au incercat sa contracteze un imprumut de120.000 de dolari pentru finantarea operatiunilor. Creditorulnonprofit CDC Small Business Finance a putut aranja un credit de90.000 de dolari. Cu restul a trebuit sa vina singuri.

"Lucrurile nu ar trebui sa stea asa. Bancile ar trebui sacrediteze oameni ca noi", spune Harry Ryan.

Yi Ping Lai are un business online, Heart to Heart Gifts, carecomercializeaza jucarii si decoratiuni cu preturi intre 6$ si 100$pentru fete cu varsta pana la 6 ani.

Anul trecut, vanzarile sale au depasit un milion de dolari. Dincauza declinului economiei, veniturile sale vor fi cu 50% maiscazute in acest an, insa Yi Ping Lai va reusi totusi sa obtinaprofit. In august, ea a primit o scrisoare de la banca prin care ise anula linia de credit de 55.000 $. Banca i-a redat mai tarziu20.000 de dolari din credit, dar Yi spune ca are probleme in adezvolta o noua linie de produse.

Susan Lamping, ofiter de credite in cadrul CDC din San Diego, aajutat-o pe Yi sa obtina un credit de 35.000 de dolari. "Finantareaeste foarte greu de obtinut si multe afaceri nu sunt ajutate debanci", a declarat ea.

Reprezentanti ai sectorului companiilor mici ca Todd McCracken,presedinte al National Small Business Association (NSBA),avertizeaza ca daca creditarea nu va inregistra o crestere,intreprinzatorii Americii nu se vor putea extinde, opera angajarisi ajuta la cresterea economiei.

"Acum, cand vedem unele semne de potentiala redresare, avemnevoie de credite mai mult ca niciodata", spune McCracken.

Companiile mici sunt coloana vertebrala a pietei americane alocurilor de munca.

Conform datelor US Census Bureau, in 2002 Statele Unite aveau112 milioane de angajati. Aproximativ 56,4 milioane dintre acestia,peste 50%, lucrau in cadrul unor companii mici.

Astfel de businessuri au dimensiuni diferite, insa au de obiceinu mai mult de 500 de angajati daca opereaza in domeniulproductiei. Retailerii din aceasta categorie au de obicei vanzaride sub 7 milioane de dolari, iar firmele de constructii sub 31milioane $. "Dintr-odata, daca nu dispuneai de un nivel perfect alcapitalului, garantii perfecte si un cash flow perfect, nu maiputeai obtine un credit de la o banca", a declarat RobertoBarragan, director al creditorului non-profit Valley EconomicDevelopment Center din Van Nuys, California.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO