Business Internaţional

Firmele mici sunt în prima linie a victimelor măsurilor de austeritate luate de guvernul de la Atena

Autor: Gabriel Razi

26.10.2010, 23:15 19

Pentru George Sofronas, un antreprenor greccare are în proprietate un magazin de genţi de damă în centrulAtenei, viitorul a devenit brusc nesigur. Vânzările magazinului auscăzut cu 45% de când guvernul grec a fost nevoit să opereze tăieride salarii şi a majorat taxele pentru a evita intrarea înincapacitate de plată, scrie The New York Times.

Măsurile dure dictate de Uniunea Europeană şi de FMI au redussubstanţial profitul micilor antreprenori din cauza scăderiidrastice a cererii.

"Afacerea aceasta hrăneşte nouă persoane. Nu pot renunţala ea",spune antreprenorul grec, referindu-se la familia lui şi la ceicinci angajaţi pe care îi plăteşte.

În Grecia micile afaceri reprezintă 96% din totalul companiilorprivate şi angajează două din cele cinci milioane de persoaneactive ale ţării. Multe dintre aceste afaceri susţin sectorulturismului care este un element-cheie al economiei elene şi care seresimte după criza datoriilor din această primăvară.

Vassilis Korkidis, preşedintele Confederaţiei Naţionale aComercianţilor Greci (Esee), spune: "astfel de afaceri sunt sângeleeconomiei elene. Ce vedem acum este o hemoragie".

Taxă de 24% pe profitul reinvestit

Permierul George Papandreou a declarat că se ocupă activ deproblema micilor afaceri şi în acest sens a fost consituit un fondde

5 miliarde de euro pentru a susţine acest sector în anulurmător. Deşi este benefică sectorului afacerilor de micidimensiuni din Grecia, infuzia de capital nu dă asigurări că vasalva micii antreprenori.

De asemenea, ministrul dezvoltării Michalis Chrysochoidis spunecă "s-a ajuns la un acord cu sectorul bancar pentru a direcţionalichidităţi ieftine în economie. Scopul nostru este să oferimfinanţare ieftină pentru aceste afaceri".

Politicienii greci intenţionează să relaxeze regimul fiscal ceeste aplicat în prezent mediului de afaceri. Profitul reinvestiteste taxat cu 24%, iar dividendele sunt impozitate cu 40%.

Autorităţile plănuiesc să reducă taxa pe profitul reinvestit dela 24% până la nivelul de 20% începând de anul viitor şi nu din2014, cum fusese anunţat în prealabil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO