Business Internaţional

Fitch taie cu 2 trepte ratingul a patru bănci greceşti prezente şi în România

Fitch taie cu 2 trepte ratingul a patru bănci greceşti prezente şi în România

Autor: Anca Dumitrescu

14.07.2011, 19:01 1035

Fitch Ratings a retrogradat joi ratingurilepentru datoriile pe termen lung ale băncilor elene National Bank ofGreece (NBG), EFG Eurobank, Alpha Bank, Piraeus Bank şiAgricultural Bank of Greece's (ATEbank), prezente în România, cudouă trepte, de la "B+" la "B"-.

Ratingurile au rămas sub supraveghere învederea unei noi posibile revizuiri în scădere, se arată într-uncomunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Agenţia a retrogradat ratingurile de sprijinale acestor bănci de la nivelul "5" la "4", iar plafonul de sprijinde la "B+" la "B-", şi le-a plasat sub surpaveghere cu implicaţiinegative.

Ratingurile "B" pentru datoriile pe termenscurt ale băncilor au fost la rândul lor puse subevaluare.

Decizia Fitch a avut loc după ce aretrogradat miercuri ratingul suveran al Greciei cu trei trepte, dela "B+" la nivelul "CCC", cel mai redus la nivelmondial.

Ratingurile pentru datoriile pe termen lungşi de sprijin ale NBG, EFG Eurobank, Alpha Bank, Piraeus şi ATEbankreflectă faptul că sprijinul din partea FMI, Uniunii Europene şiBăncii Centrale Europene (BCE) pentru recapitalizarea băncilorelene şi refinanţare continuă să fie disponibil.

Plasarea lor sub supraveghere indicăriscurile de revizuire în scădere, dacă ratingul suveran al Grecieiva fi din nou retrogradat, sau dacă sprijinul pentru statul saubăncile elene se va reduce.

Ratingurile individuale ale celor cinci bănciau fost reduse de la "D/E" la "E" şi reflectă deteriorareasituaţiei financiare a acestora şi presiunile asupra capitalului,finanţării, lichidităţilor şi calităţii activelor, care escaladeazădin cauza temerilor serioase referitoare la situaţia financiară şieconomică a Greciei.

Profilul de finanţare şi al lichidităţilorbăncilor elene este susţinut de sprijinul BCE dar rămâne înpericol, având în vedere marjele reduse de manevră faţă de scădereacontinuă a depozitelor.

Fitch notează şi vulnerabilitatea capitaluluiacestor bănci faţă de şocurile suverane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO