Business Internaţional

FMI: Evolutie economica pozitiva, dar lenta

18.11.2002, 00:00 14

Directorul Fondului Monetar International (FMI), Horst Kohler, a apreciat ca incertitudinile continua sa exercite presiuni asupra economiei globale, ritmul relansarii fiind mai lent decat s-a anticipat.
"Economia mondiala se afla intr-o situatie dificila deoarece incertitudinile sunt extrem de raspandite", a declarat Koehler intr-un discurs pronuntat cu ocazia unei ceremonii desfasurate la Berlin. "Opinia economistilor FMI este ca, in lunile urmatoare, ne putem astepta la o evolutie pozitiva, dar mai lenta decat se estima cu cateva saptamani in urma si cu riscul aparitiei de noi obstacole", a adaugat el.
De asemenea, oficialul FMI si-a exprimat nelinistea in legatura cu incetinirea comertului international si a facut apel pentru finalizarea cu succes a rundei de negocieri comerciale lansate la Doha in 2001, indemnand statele puternic industrializate sa-si diminueze subventiile agricole.
"Sunt ingrijorat ca expansiunea comertului mondial s-a incetinit semnificativ. Potrivit estimarilor FMI, rata medie de crestere ar trebui sa atinga aproximativ 2% in 2002 comparativ cu cea din anii '90, de 7%", a spus Kohler.
Cu toate acestea, directorul FMI a precizat ca institutia isi va mentine ultimele previziuni referitoare la economia mondiala, in raport cu care cresterea ar putea fi, in realitate, superioara sau inferioara cu o zecime de procent.
In raportul cu privire la perspectivele economiei globale, publicat in septembrie, FMI a prognozat o crestere economica de 3,7% pentru 2003, desi a retrogradat, de la acea data, previziunile pentru o serie de tari.
In plus, Fondul Monetar International a lansat de curand un avertisment in legatura cu posibilitatea accentuarii scaderii economice pe fondul volatilitatii crescute a pietelor internationale de actiuni, in ciuda calmului ce a caracterizat aceste piete in ultimele cateva saptamani.
In privinta economiei SUA, Kohler a apreciat ca aceasta este suficient de puternica pentru a evita o noua intrare in recesiune. Totusi, el a considerat ca trebuie depuse multe eforturi pentru a contracara consecintele incetarii expansiunii financiare din anii '90.
"Dintr-un punct de vedere actual, politica de liberalizare a pietelor financiare care a inceput in SUA in anii '80 este usor naiva. Drept urmare, trebuie sa actionam in asa fel incat, pe viitor, insolenta si excesele pietelor de capital sa poata fi contracarate cu mai mult succes", a declarat oficialul FMI.
In discursul sau, Kohler si-a aratat sprijinul pentru planul Uniunii Europene de a prelungi pana in 2006 perioada in care statele membre trebuie sa-si echilibreze bugetele, dar a pledat pentru mentinerea limitei de 3% din PIB aplicate deficitului bugetar. De asemenea, Kohler a aratat ca Germania va trebui sa adopte rapid o serie de reforme economice, printre care reducerea costurilor legate de forta de munca.
O data cu incetinirea cresterii economice si accentuarea deficitelor bugetare in Europa, au aparut o serie de intrebari cu privire la necesitatea de a mari flexibilitatea Pactului de Stabilitate si de Dezvoltare, ale carui norme stricte au fost menite sa protejeze valoarea monedei unice.
Comentand asupra eforturilor de a incuraja cresterea in UE, Kohler a mai indicat ca accentul pus de Banca Centrala Europeana asupra stabilitatii monetare trebuie sustinut prin politici bugetare nationale disciplinate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO