Business Internaţional

FMI nu crede in recesiune in cazul unui razboi in Irak

17.02.2003, 00:00 10

Directorul Fondului Monetar International, Horst Kohler, considera ca economia mondiala nu va intra in recesiune in cazul declansarii eventuale a unui razboi in Irak, informeaza Reuters.
Kohler a declarat, intr-un interviu acordat publicatiei germane Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, ca pietele financiare internationale si-au dezvoltat in ultimii ani un grad mai ridicat de rezistenta la acest tip de socuri.
"Multe depind de durata unui eventual razboi si de regiunile care vor fi implicate. Cu prudenta, consider ca nu se va ajunge la o recesiune globala", a afirmat Kohler.
Potrivit directorului FMI, multe state au tras invataminte din crizele financiare de la sfarsitul anilor '90, un numar mare dintre ele avand in prezent rate de schimb flexibile si rezerve valutare mai ridicate.
In plus, pietele financiare ar putea chiar sa aiba de castigat in cazul in care un conflict militar in Irak s-ar incheia rapid. "Un razboi de scurta durata poate conduce la o surpriza placuta pentru cresterea economica mondiala, dar pericolul terorismului va ramane", a apreciat Kohler.
El a adaugat ca ar indemna la prudenta in legatura cu previziunile prea optimiste referitoare la redresarea economica in cazul unui razboi scurt, dar a estimat ca expansiunea mondiala din 2003 va depasi, totusi, cresterea inregistrata anul trecut.
"Pentru economia globala, ma astept la o rata de crestere realista de circa trei procente, peste cea din 2002", a indicat directorul FMI. El a mai prognozat ca expansiunea economiei americane va ramane lenta inca o perioada de timp.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24
Cele mai citite ştiri