Business Internaţional

Ford cheltuieste inca 2 mld. euro pentru restructurari

21.04.2006, 00:00 17

Ford a anuntat noi costuri de pe urma procesului de restructurare, planificat sa se incheie in 2008.

Ford Motor, constructorul american de automobile, a anuntat inchiderea unor fabrici anul acesta, cu scopul de a reduce cheltuielile in cadrul operatiunilor sale nord-americane, insa acest lucru va mai adauga la costuri aproximativ 2,4 miliarde de dolari (1,95 miliarde de euro) celor deja existente.

Compania va raporta cel mai probabil o reducere a profitului in primul trimestru al anului curent, pe seama vanzarilor in scadere si a micsorarii cotei de piata in SUA, scrie Bloomberg.

Profitul Ford, excluzand recentele costuri, a fost de 24 de eurocenti pe actiune, conform analizei facute pe 10 aprilie de Rod Lache de la Deutsche Bank, fata de un an in urma cand a inregistrat 50 de eurocenti pe actiune, respectiv un miliard de euro.

Rezultatele aceastei analize vor fi utilizate ca prim buletin financiar pentru directorul executiv al companiei, William Clay Ford.

Acesta si-a exprimat intentia in ianuarie de a inchide 12 fabrici si de a disponibiliza 30.000 de angajati in urmatorii sase ani. De asemenea, compania redistribuie sefii executivi in incercarea a de a pune pe picioare divizia nord-americana si de a restaura o decadere de 10 ani in cota de piata detinuta in America. Este a doua restructurare condusa de urmasul fondatorului Ford, in cei cinci ani de la conducerea companiei.

"Lucrurile la Ford sunt simple. Sunt total dependenti de SUV-uri mari si camioane, neglijand dezvoltarea de alte modele", a declarat Dennis Virag, presedinte al Automotive Consulting Group din Michigan. "Acest lucru se vede in vanzari, pe masura ce pretul la benzina creste", a mai adaugat el.

Cele mai multe cheltuieli aparute se adauga la costurile de 811 milioane de euro anuntate de companie in luna martie.

Compania estimeaza costuri de 1,38 miliarde de euro sub forma de impozite si cheltuieli pentru asigurarea contractelor care garanteaza continuarea platii salariilor pentru muncitorii disponibilizati, 345 de milioane de euro pentru fondurile de pensii si 227 de milioane de euro, alte cheltuieli legate de inchiderea fabricilor.

Vanzarile de automobile si camione de mic tonaj in SUA au scazut cu 2,8% in primul trimestru al anului. Reprezentantii Ford au anuntat reducerea productiei cu 2,6% in nordul Americii. Vanzarile la modelul Explorer, cel mai bine vandut model de vehicul utilitar sport (SUV) din SUA, au inregistrat o scadere de 25% in primul trimestru al anului, dupa ce in 2005 acestea s-au redus cu 29%.

Constructorul de automobile cu sediul in Michigan a pierdut 1,2% din cota de piata americana, conform Autodata Corp din Woodcliff Lake.

"Suntem ingrijorati ca declinul in vanzari va reprezenta o piedica in procesul de restructurare al companiei", a declarat Lache.

Reprezentantii agentiei de evaluare Standard & Poor''s, care au plasat calificativul companiei trei niveluri sub gradul de investire, cred ca este vital ca Ford sa-si restructureze afacerile nord-americane pana la sfarsitul anului viitor. Pe 11 aprilie, actiunile Ford au atins un minim de trei ani.

Anul trecut compania a inregistrat o pierdere de 1,29 miliarde de euro la divizia nord-americana. Operatiunile din America de Nord aduc 46% din veniturile Ford si au inregistrat pierderi in cinci din ultimele sase trimestre.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO