Business Internaţional

Forintul va fi liber convertibil din vara

07.06.2001, 00:00 27



Autoritatile din Ungaria au decis adoptarea, pana la jumatatea lunii iunie, a sistemului de liber-convertibilitate a forintului, in vederea aderarii acestei tari la Uniunea Europeana (UE) si la zona euro, informeaza Mediafax.

Sistemul, adoptat pentru prima data in ultimii 70 de ani, va permite cetatenilor ungari sa utilizeze moneda nationala in afara granitelor tarii si va deschide pietele de instrumente de tranzactionare valutara la termen si pe cele de datorii guvernamentale pe termen scurt catre investitorii straini.

"Guvernul a aprobat un document istoric", a declarat ministrul ungar al Finantelor, Mihaly Varga. La randul sau, guvernatorul Bancii Nationale a Ungariei, Zsigmond Jarai, a spus ca Ungaria s-a angajat sa faca forintul convertibil pana la momentul aderarii la UE.

Autoritatile de la Budapesta spera ca aderarea la UE sa aiba loc in 2004, urmand ca Ungaria sa devina membru al zonei euro pana in 2007.

O prima etapa in adoptarea acestui sistem a avut loc la inceputul lunii trecute, cand coridorul de tranzactionare a forintului a fost extins de la 2,25% la 15% peste si sub paritatea centrala fixata in functie de euro, masura care a avut ca efect imediat aprecierea monedei cu peste doua procente.

Anterior, in 1996, forintul a devenit convertibil pentru tranzactiile in cont curent, ramanand insa in afara tranzactiilor de capital de termen scurt.

Analistii apreciaza ca liberalizarea monedei va aduce oportunitati de investitii, prin sporirea volumului de lichiditati de pe pietele ungare si va sprijini aparitia de noi instrumente de tranzactionare.

De asemenea, aceasta masura va permite investitorilor straini sa tranzactioneze bonuri de tezaur, cu scadenta la un an, bonuri ale bancii centrale, cu scadenta la trei luni, precum si crearea unei piete pentru contracte options.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO