Business Internaţional

Forumul de la Davos: Bancherii ies la atac

27.01.2010, 23:04 17

Bob Diamond, presedintele bancii britanice Barclays, a criticatdur propunerile de reducere a dimensiunii bancilor sau de divizarea acestora avansate in Statele Unite, argumentand ca acestea nu voravea niciun efect in sensul sporirii sigurantei in sectorulfinanciar, scrie Financial Times.

"Daca marimea este considerata un lucru negativ si se vor luamasuri in sensul reducerii dimensiunii bancilor, impactul asupralocurilor de munca si a economiei mondiale va fi unul negativ", adeclarat Bob Diamond, care conduce si Barclays Capital, divizia deinvestment banking a grupului.

"Nu am vazut niciun fel de dovada ca reducerea dimensiuniibancilor ar avea vreun efect benefic", a adaugat el. Diamond, cares-a declarat "incredibil de mandru" ca Barclays a supravietuitcrizei fara sustinere guvernamentala directa, a criticat, deasemenea, incorectitudinea masurilor care pedepsesc in egala masurabancile de succes, bine administrate, si pe cele prabusite.

In timp ce a admis necesitatea impunerii unor cerinte mairidicate de capital si lichiditate, Diamond a subliniat faptul canoile reglementari trebuie "coordonate la nivel mondial".

Diamond a vorbit in cadrul unor dezbateri concentrate pe"regandirea riscului financiar sistemic". In cadrul acelorasidezbateri, Stefan Lippe, CEO-ul Swiss Re, a argumentat ca dacabancile si alte institutii financiare sunt obligate sa detina maimult capital, atunci acestea "vor fi nevoite sa se indrepte catreactive mai riscante pentru a obtine profituri".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO