Business Internaţional

Fost ministru polonez, arestat pentru o privatizare din urma cu sapte ani

19.09.2006, 19:11 11

Fostul ministru polonez al privatizarii, Emil Wasacz, a fost arestat luni in urma acuzelor privind existenta unor nereguli la privatizarea celei mai mari companii de asigurari din tara, Powszechny Zaklad Ubezpieczen (PZU), in anul 1999, a declarat procurorul-sef Janusz Kaczmarek.
"Wasacz a fost retinut de Biroul Central de Investigatii in legatura cu neregulile din privatizarea PZU. Urmeaza prezentarea acuzatiilor si interogarea, care ar putea avea loc astazi", a aratat Kaczmarek.
Acordul de privatizare, subiect al mai multor investigatii, a fost incheiat in 1999 si prevedea vanzarea unui pachet de 30% din titlurile PZU catre grupul olandez Eureko si banca locala Millennium.
Cei doi parteneri au primit, de asemenea, optiunea de a achizitiona alte actiuni pentru a obtine participatia majoritara.
Fostul ministru, care conduce in prezent compania de comert cu metale Stalexport, a negat in repetate randuri acuzele aduse, atat in interviuri televizate cat si intr-o ancheta parlamentara.
Cotatia actiunilor Stalexport a scazut cu 5,5% la inceputul sedintei bursiere de luni, dupa anuntul privind arestarea lui Wasacz. Decizia survine cu doua luni inainte de alegerile locale, iar partidul conservator aflat la guvernare urmareste consolidarea puterii detinute.
Executivul a promis anterior ca va ancheta privatizarile realizate de guvernele precedente.
Parlamentul de la Varsovia a decis, in anul 2005, ca Wasacz sa fie judecat de un tribunal special destinat inaltilor oficiali de stat pentru presupusele nereguli din procesele de privatizare pe care le-a supravegheat in timpul mandatului de ministru, in perioada 1999-2000, dar aceasta instanta nu s-a intrunit pana acum.

Soc in Polonia
Fostul ministru polonez al privatizarii, Emil Wasacz, a fost arestat luni pentru implicarea in cazul privatizarii frauduloase a companiei de asigurari Powszechny Zaklad Ubezpieczen.
Acordul de privatizare, subiect al mai multor investigatii, a fost incheiat in anul 1999 si prevedea vanzarea unui pachet de 30% din titlurile PZU.
Cumparatorii acestui pachet au fost grupul olandez Eureko si banca locala Millennium.
Executivul a promis anterior ca va ancheta privatizarile realizate de guvernele precedente.
Parlamentul a decis, in 2005, ca Wasacz sa fie judecat de un tribunal special destinat inaltilor oficiali de stat pentru presupusele nereguli din procesele de privatizare pe care le-a supravegheat in timpul mandatului de ministru

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO