Business Internaţional

Francezii se autoîncurajează cu profiturile giganţilor din indicele CAC 40

Francezii se autoîncurajează cu profiturile giganţilor din indicele CAC 40

Autor: Sorin Pâslaru

02.09.2011, 17:50 563

Ziarele franceze au pus în această săptămână pe prima pagină rezultatele foarte bune ale marilor companii franceze, care au raportat profituri cu 10% mai mari pe primul semestru, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, acest mesaj fiind considerat o surpriză binevenită, în contextul turbulenţelor financiare din august.

"Este mai degrabă asigurator, în momentul în care pluteşte în aer un parfum care se aseamănă celui de dinaintea căderii :ehman Brothers, faptul că economia reală nu este încă trasă în jos de criza financiară. Să sperăm că aceste rezultate arată o minimă contaminare a crizei datoriilor de stat către sfera micro", afirmă editorialistul Les Echos Francois Vidal.

Cele mai mari companii franceze grupate în indicele CAC 40, printre care Total, BNP Paribas, AXA sau GDF Suez au raportat profituri nete pe primul semestru de 46,2 miliarde de euro, în creştere cu 1-0% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. "Floarea industriei şi serviciilor din Hexagon nu a deviat de la traictorie. Datele arată că nu a venit timpul ajustării şi în niciun caz al panicii, ci se poate vorbi de o relativă prudenţă", mai afirmă editorialistul francez.

Multe comentarii din Franţa au evidenţiat faptul că în august, ştirile privind eventuala slăbiciune a băncilor franceze au fost deliberat aruncate pe piaţă de către media anglo-saxone, pentru a devia atenţia pieţelor internaţionale de la degradarea istorică a Statelor Unite de la ratingul AAA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO